szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy várja el a pedagógusoktól a Nemzeti Pedagógus Kar a pedagógus kódex betartását, ha az állam és egyes képviselői sem érzik kötelezőnek mindig magukra nézve? Összegyűjtöttünk pár necces esetet.

Közzétette a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a pedagógus etikai kódex végső tervezetét, lehet véleményezni.

A végső verziót októberben fogadja el a NPK, innentől pedig minden állami és önkormányzati fenntartású iskolában a pedagógusnak annak szellemében kell élni és dolgozni. A tervezet egy-egy passzusa máris kiverte a biztosítékot, főleg az a rész, mely szerint a tanár „külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját", azaz nem öltözhet úgy, ahogy akar.

Az egyik sarkalatos alapelv elég egyértelműen fogalmaz ("Megjelenésünk és magaviseletünk – továbbá valamennyi megnyilvánulásunk – méltóságteljes és példamutató"), ezért felidéztük, hogy a kormány közoktatással foglalkozó tisztviiselői, vagy a Fidesz politikusai szavaikban, tetteikben megfelelnek-e a kódex alapelveinek. Találtunk pár necces eset a múltból.

Az öltözködésről

A kódex szerint "munkahelyünkön olyan módon viselkedünk, beszélünk és öltözködünk, hogy az erősítse munkahelyünk és a köznevelés intézményrendszerének megbecsültségét."

Balog Zoltán miniszter a munkahelyén így szurkolt:

©

A morális kiállásról

- "Sem személyes, sem politikai rokon- vagy ellenszenveink, sem személyes érdekeink nem tántorítanak el minket a jogszabályi és morális követelményeknek megfelelő munkavégzéstől."

Balog Zoltán a bevándorlásellenes nemzeti konzultáció során így fogalmazott: a társadalmi befogadás csak azokra vonatkozik, akik "velünk élnek", "ötszáz év óta". A miniszter itt a mélyszegénységben élő romákra és a hátrányos helyzetűekre gondolt. Balog csakis ezeket a csoportokat kell a magyaroknak befogadniuk, a bevándorlókkal, háború elől menekülőkkel szemben nincsenek ilyen morális kötelezettségeink.

A politikáról

- "Társadalmi szervezetekben, politikai mozgalmakban kifejtett tevékenységünket mindig egyértelműen elkülönítjük munkahelyi tevékenységünktől."

A mórahalmi óvodások versmondással köszöntötték a kormányablakot: "Hálával tartozunk szüleink nevében / mert szívesen segítenek családunk ügyében" - skandálták az óvodások a mórahalmi kormányhivatal megnyitóján a helyi tévé felvételén. A kisgyerekek a megnyitón dalban, versben és párbeszédes jelenetekben is dicsőítették a kormányablak előnyeit.

Az emberiességről

- "Döntéseinket mindezeken felül a józan ész és az emberiesség határozza meg."

Orbán Viktor Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott évnyitója alatt sorban dőltek ki a tűző napon állni kényszerülő diákok.

A méltóságról

- "Az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartása megkérdőjelezhetetlen számunkra."

Kósa Lajos 2014-ben így fogalmazott a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanévnyitóján: az iskola vezetése két éve nem mer neki ellent mondani, mert azt nem szokás. Azt is hozzátette, hogy amit ezután az oktatásban mondanak, "az parancs". "Aki a rendszerben nem jól teljesít, ahelyett mást kell keresni."

A részrehajlásról

- "Munkahelyünket nem használjuk fel jogtalan előnyszerzésre, és tartózkodunk minden olyan tevékenységtől vagy állásfoglalástól, amely kétséget ébreszthetne részrehajlástól mentes és etikus munkavégzésünk iránt."

A kormány a tankönyvpiacon előbb adminisztratív úton ellehetetlenítette a nem állami tankönyvek rendelését, majd EU-s támogatással előnyösebb helyzetbe hozta magát a tankönyvpiacon. Idén is folytatódik az állami tankönyvkiadó kiadványainak előnyhöz juttatása. És akkor az elmúlt öt év közbeszereztetési gyakorlatáról, a trafikmutyiról, több száz milliárdnyi közpénz lenyúlásáról nem is tettünk említést.  

A képmutatásról nem nyilatkozik a véleményezendő dokumentum.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Keményen nekiment Orbánnak az orosz külügyi szóvivő

Keményen nekiment Orbánnak az orosz külügyi szóvivő

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!

Marabu FékNyúz: Gender? Tender!