Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"cff1b4a1-f1e8-44e0-bbfe-664007a69de3","c_author":"Martini Noémi","category":"360","description":"Miután a kaszinóváros gyurcsányi terve 15 éve meghiúsult, a velencei-tó-parti Sukorón most újra kiemelt beruházásra készülnek, amelyben egy orosz–magyar oligarcha is érdekelt. A helyiek petícióznak és tüntetni készülnek, de óriási az ellenszél. ","shortLead":"Miután a kaszinóváros gyurcsányi terve 15 éve meghiúsult, a velencei-tó-parti Sukorón most újra kiemelt beruházásra...","id":"20250205_hvg-A-to-nem-tagas-sukoro-ingatlan-fejlesztes-kiemelt-beruhazas-velencei-to-civilek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cff1b4a1-f1e8-44e0-bbfe-664007a69de3.jpg","index":0,"item":"4c74a19e-3a82-4613-8c15-8a4957ab49ad","keywords":null,"link":"/360/20250205_hvg-A-to-nem-tagas-sukoro-ingatlan-fejlesztes-kiemelt-beruhazas-velencei-to-civilek","timestamp":"2025. február. 05. 15:00","title":"Sukoró kettő, NER-módra: szinte bármit építhet a tó partjára egy orosz–magyar oligarcha érdekeltsége","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2e82468c-8a83-401b-9b14-5db45fd36338","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Két másik ember is a fedélzeten volt.","shortLead":"Két másik ember is a fedélzeten volt.","id":"20250206_olaszorszag-helikopter-baleset-lorenzo-rovagnati","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2e82468c-8a83-401b-9b14-5db45fd36338.jpg","index":0,"item":"cb37daad-e2b2-4ab3-aa11-ba16e7612122","keywords":null,"link":"/vilag/20250206_olaszorszag-helikopter-baleset-lorenzo-rovagnati","timestamp":"2025. február. 06. 12:03","title":"41 évesen helikopter-balesetben meghalt Parma mellett a Rovagnati cég vezetője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fe687c39-5063-44b5-bb34-79c5693c94f0","c_author":"Köves Gábor","category":"360","description":"Nemrég egy Nobel-díjas szerző könyvét vitte filmre, most pedig azt a regényt, amely a legendás szexfilmet, az Emmanuelle-t ihlette. Audrey Diwant a régi és az új Emmanuelle-ről, a hetvenes évek erotikus filmjeiről, a jégkockás önkielégítésről és a mai „posztszex éráról” is kérdeztük.","shortLead":"Nemrég egy Nobel-díjas szerző könyvét vitte filmre, most pedig azt a regényt, amely a legendás szexfilmet...","id":"20250206_emmanuelle-film-Audrey-Diwan-interju-szexjelenet-posztszex-intimitas-koordinator","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fe687c39-5063-44b5-bb34-79c5693c94f0.jpg","index":0,"item":"bda31734-0c2b-4370-94a0-7c72371f433f","keywords":null,"link":"/360/20250206_emmanuelle-film-Audrey-Diwan-interju-szexjelenet-posztszex-intimitas-koordinator","timestamp":"2025. február. 06. 19:30","title":"A maszturbálós jelenetnél egy apró jellel adta a tudtomra, hogy kísérletezni szeretne – interjú az új Emmanuelle film rendezőjével","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"92a9eca9-fefc-4195-9485-878271229adb","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Úgy számolnak, több mint 18 ezer embert érintene a módosítás.","shortLead":"Úgy számolnak, több mint 18 ezer embert érintene a módosítás.","id":"20250205_Megemelne-a-kormany-a-politikai-meghurcoltaknak-jaro-tamogatas-osszeget","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92a9eca9-fefc-4195-9485-878271229adb.jpg","index":0,"item":"26c89e1a-00cb-4c36-b3c8-e5ef94097eec","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_Megemelne-a-kormany-a-politikai-meghurcoltaknak-jaro-tamogatas-osszeget","timestamp":"2025. február. 05. 10:14","title":"Megemelné a kormány a politikai meghurcoltaknak járó támogatás összegét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2284d2b-c238-4453-864c-336bb853b2e5","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Rengeteg kritika érte a sussexi hercegnét és a férjét, amiért a Los Angeles-i tűzvészt a saját pr-juk fényezésére használták. Meghan Markle most rátett még egy lapáttal.","shortLead":"Rengeteg kritika érte a sussexi hercegnét és a férjét, amiért a Los Angeles-i tűzvészt a saját pr-juk fényezésére...","id":"20250205_meghan-markle-kalifornia-tuzvesz-instagram-video-pr","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2284d2b-c238-4453-864c-336bb853b2e5.jpg","index":0,"item":"e0d167d4-8347-4676-9b16-e66ac6b6d2a7","keywords":null,"link":"/elet/20250205_meghan-markle-kalifornia-tuzvesz-instagram-video-pr","timestamp":"2025. február. 05. 08:53","title":"A saját nagyszerűségétől van elájulva Meghan Markle a legújabb Instagram-videójában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3db9bbfa-488c-47e1-bb3a-ba379ad6d868","c_author":"HVG","category":"360","description":"A regényben a kisember, négy pomerániai nő szemszögéből tárul fel a XX. század. ","shortLead":"A regényben a kisember, négy pomerániai nő szemszögéből tárul fel a XX. század. ","id":"20250206_hvg-Martyna-Bunda-konyv-Ridegseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3db9bbfa-488c-47e1-bb3a-ba379ad6d868.jpg","index":0,"item":"c88d2502-58fa-44a9-8e54-93cff683aa26","keywords":null,"link":"/360/20250206_hvg-Martyna-Bunda-konyv-Ridegseg","timestamp":"2025. február. 06. 16:00","title":"Történelmi traumák feldolgozásáról szól Martyna Bunda lengyel írónő most magyarul is megjelent regénye","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bd72fdb0-cee8-4ac7-9253-031add7dd4ed","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Dacia Bigster első körben három különböző hajtáslánccal érhető el hazánkban.","shortLead":"A Dacia Bigster első körben három különböző hajtáslánccal érhető el hazánkban.","id":"20250206_magyarorszagon-a-legnagyobb-es-legdragabb-dacia-a-vadonatuj-bigster","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bd72fdb0-cee8-4ac7-9253-031add7dd4ed.jpg","index":0,"item":"76b033d2-137e-4cda-b02b-eda9e594d8c4","keywords":null,"link":"/cegauto/20250206_magyarorszagon-a-legnagyobb-es-legdragabb-dacia-a-vadonatuj-bigster","timestamp":"2025. február. 06. 07:21","title":"Magyarországon a legnagyobb és legdrágább Dacia, a vadonatúj Bigster","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da234299-ec67-4b7f-81a5-79d0b59208bb","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Úgy gondolják, harminc éve nincs érdemi reform az egészségügyben.","shortLead":"Úgy gondolják, harminc éve nincs érdemi reform az egészségügyben.","id":"20250205_Tuntetest-szervez-a-Magyar-Orvosi-Kamara-Almos-Peter-MOK","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da234299-ec67-4b7f-81a5-79d0b59208bb.jpg","index":0,"item":"2bda1974-71de-4809-9f3b-100ea1971438","keywords":null,"link":"/itthon/20250205_Tuntetest-szervez-a-Magyar-Orvosi-Kamara-Almos-Peter-MOK","timestamp":"2025. február. 05. 11:50","title":"Tüntetést szervez a Magyar Orvosi Kamara","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Izraelben az utóbbi hónapokban reneszánszát éli a magyar konyha, miután egy fiatalember, Ofer Vardi, hetente megjelenő recept-rovatot nyitott az ország legnépszerűbb portálján, a yneten. Nemcsak az ételrecepteket tálalja fel, hanem családi történeteivel, nagyszülei emlékével is fűszerezi a „lakomát”. Mára hatalmas olvasó és főzőtábort szerzett magának és étkeinek.
Ofer Vardi
hvg.hu: Honnan tud „magyarul főzni”?
Ofer Vardi : Magyar ételek közé születtem, köztük nőttem fel, otthon állítólag már az anyatej helyett is anyagulyást kaptam, ugyanis kiskoromban a nagymamám vigyázott rám. Később mindez elfelejtődött, de 1999-ben egy évig Budapesten éltem kiküldetésben, és azonnal visszatért főztjének emléke. Ha beültem egy vendéglőbe, úgy éreztem, hogy a nagymamám alkot a konyhában. Minden ismerős volt: a fogások neve, a külsejük és az ízük. Újságíró vagyok, dolgoztam tévénél, rádióban, újságoknál, úgyhogy pesti tartózkodásom alatt elkezdtem anyagot, recepteket gyűjteni, tudatosan meg akartam őrizni a nagymamám ételeit, bár ő maga sajnos közben meghalt.
hvg.hu: A család mikor települt Izraelbe?
O.V.: Apai nagyszüleim budapestiek, ők 1957-ben jöttek Izraelbe és a Negev sivatag fővárosában, Beer Sheván telepedtek le. Anyai nagyszüleim eredetileg felvidékiek voltak, Felsőpélből, vagyis Dolni Piálból érkeztek ide 1949-ben. Ők is magyarul beszéltek és főztek. Én magam 1973-ban születtem Beer Sheván, majd ötéves koromban a szüleimmel Rechovotra költöztünk, ott nőttem fel, de már jó néhány éve Tel Avívban élek.
hvg.hu: Hogyan indult a magyar konyha rovat a yneten?
O.V.: Több mint egy éve indítottam egy blogot az „Asztalon” nevű izraeli főzőcskés portálon, (http://www.hashulchan.co.il/) , majd néhány hónap múlva meghívott Izrael legnagyobb portálja, a ynet, (http://www.ynet.co.il) , hogy náluk folytassam a témát. Mivel ez a szájt a legnagyobb példányszámú izraeli napilap, a Yediot Aharonot internetes változata, természetesen nem mondtam nemet, és náluk folytattam a sorozatot. Több mint egy éve minden héten megjelentetek egy cikket a magyar konyháról. A yneten hetente legalább 18 ezren látogatnak el a rovatomhoz.
hvg.hu: Ezek szerint vanvisszhangja a sorozatnak.
O.V.: Az olvasók ma már szinte követelik a sorozat folytatását, beleszerettek a történetekbe, az ételreceptekbe, a magyar konyhakultúrához tartozó fogalmak, élmények tálalásába. Rengeteg levelet kapok, minden héten több tucat email érkezik a honlapon található címemre. (ofervardi@gmail.com). A cikkekre is sokan reagálnak. A legtöbb hozzászólást akkor kapom, amikor a nagymamámról mesélek, az általa készített ételekről, az ezekkel kapcsolatos élményeimről. Olyanokat írnak, hogy „majdnem sírva fakadtam, eszembe jutott a nagymamám”, vagy hogy „végre megtaláltam a receptet, amit ezer éve keresek”. Érkeztek levelek Új Zélandból, Kanadából, Amerikából, Franciaországból is.
Ofer Vardi legnépszerűbb receptje: a bográcsgulyás
Hozzávalók 4 személyre: ½ kiló marhahús,3 kanál olaj,1 hagyma ½ kiló krumpli, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagykanál pirospaprika, só
Elkészítés módja: 1. Kb. 2 cm-es kockára vágjuk a húst. megpucoljuk a krumplit, és hasonló nagyságúra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk. Meghámozzuk, s kockára vágjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát karikára vágjuk. 2. Átlátszóra sütjük a hagymát. 3. Levesszük az edényt a gázról és hozzáadjuk a pirospaprikát. 4. Visszatesszük az edényt a gázra és néhány kanál vizet adunk hozzá. Folyamatos keverés közben megpörköljük a húst. 5. Hozzáteszünk másfél liter forró vizet, és a húst félig megfőzzük. 6. Betesszük a fazékba a paradicsomot, a paprikát és a krumplit. Ízlés szerint megsózzuk, lassú tűzön, fedővel addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. 7. Röviddel a főzés vége előtt elkészítjük a csipetkét: lisztet és tojást kemény ragacsos tésztává keverünk, lisztes kézzel kis darabokat a forrásban levő levesbe szórunk, összekeverjük, majd forrón tálaljuk.
O.V.: Rengeteg ételekkel kapcsolatos történetet őriztem meg otthonról és nagyon szeretek enni. Elkezdtem ötvözni az élményeimet, a történeteimet és a recepteket. Amikor például a kávéba merített maceszról írtam, az olvasók örültek, hogy szó esik egy olyan magyar zsidó pészachi hagyományról, amely már-már elfelejtődött. Cikkeim nyomán sokan - főként a magyarok – felfedezik saját gyökereiket. Amikor a libazsírral kapcsolatos recepteket ismertettem, írásaim mintha visszavarázsolták volna az embereket gyermekkorukba. Számukra ez nemcsak a magyar konyha, hanem a nagymama-nagypapa konyhája is, az idősebbeknél pedig az édesanya főztje. Nemcsak a gyomrokra, hanem a lelkekre is próbálok hatni, emlékeket, érzelmeket hívok elő. A magyar konyha Izraelben a múlthoz, a nagyszülők világához tartozik.
hvg.hu: Mennyire tartja receptjeinél a kóser előírásokat?
O.V.: Sehogy. A magyar zsidó konyha nem kóser, fontos része a sertéshús, valamint keveri a tejes és a húsos ételeket. Én ezt autentikusan közlöm az írásaimban, vagyis vannak disznóhúsos receptek is, és persze tejfölt keverek a paprikás csirkébe otthon és a rovatomban egyaránt. A nagymamám annak idején tartotta a kóserséget, de például a tejfölös tökfőzeléket még ő is fasírttal tálalta, ennél az ételnél ízlése legyőzte a vallási előírásokat.
hvg.hu: Mit jelent Izraelben magyar származásúnak lenni?
O.V.: Izraelben születtem, izraeli, szabre vagyok, de magyar kulturális-családi identitásom van, ami az ételeken keresztül is megjelenik. Beszélek magyarul, mivel a nagymamám 40 év alatt sem tanult meg héberül. Az izraeli olvasztótégelyben a különböző égtájakról érkező zsidók „izraelivé” válnak, ám a családokban sokáig őrzik a hagyományokat, a szokásokat, és leginkább az ételeket. Persze, ahogy telnek az évek, a Magyarországról érkezett zsidók is rászoknak a magyar konyhától nagyon eltérő izraeli ételekre. De jó esetben belecsempészik a hazai ízeket a helyi receptekbe, és a helyi nyersanyagokkal újraértelmezik a régi konyhát. A nagymamám például azonnal pörköltté formált vagy kirántott minden Izraelben honos zöldséget és mindent paprikával ízesített. Rossz esetben teljesen elveszik az egykori hagyomány, kultúra, csak a nagyszülőkkel kapcsolatos emlékekben él tovább. Ezeket próbálom meg elővarázsolni, újra életre kelteni. A cikkek sikere jelzi, hogy a harmadik generációs izraeliekben nagyon nagy erre az igény. Akik itt születtek, elsősorban izraelinek tekintik magukat, de egyre inkább foglalkoztatják őket a gyökerek, az, hogy honnan jöttek. Rengetegen utaznak az egykori hazába, hogy eredetükre vonatkozóan élményeket gyűjtsenek, megtapasztalják, hogyan éltek, többek között mit ettek nagyszüleik.
hvg.hu : Mi a helyzet az egykor virágzó magyar vendéglátással Izraelben?
O.V.: Ma már nincs magyar vendéglő, az egyetlen tel avivi „magyar vendéglő” kóser, eleve alkalmatlan az autentikus főzésre, a húsos és tejes dolgok keverésére. Ráadásul főleg süteményeket árusít, inkább kávéházként működik. Az összes régi étterem bezárt. Tel Avivban még működik egy Kafé Poa nevű hely, ahol Dudu Sik, a séf magyar, és minden héten egy napig magyar ételeket alkot. Istenien főz, de csak télen, mert Izraelben azt hiszik, hogy a nyári meleghez nem illik a gulyás. Persze próbálom megváltoztatni ezt a hozzáállást. Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)