Gomperz: Szex, hazugság, videó

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

A győri pillangóhatás és az önkormányzati választások.

Vasárnap igazolódott a káoszelméletben leírt effektus: a győri polgármester megdugott egy pillangót, Budapesten és néhány nagyvárosban elsöpörte a vihar a Fideszt. A rezsim ebből hamar levonta a számára legkényelmesebb következtetést, a kudarc egyedüli okának a Magyarország legismertebb seggéről készült alkotást jelölte meg, így kerülve meg a strukturális problémákkal való kínos szembenézést, konkrétan azt, hogy a vihar azért végzett náluk ekkora pusztítást, mert a párt parancsnoka a keresztény szabadság labilis lélekvesztőjére terelte fel a nem kifejezetten konzervatív életmódot folytató legénységet. Ha természeti csapás történt, akkor nem kell foglalkozni a vezér felelősségével.

Ennek ellenkezője zajlik az ellenzéki oldalon, ahol egyre többen képviselik azt az álláspontot, hogy a kampány utolsó két hetében minden más témát kiszorító botrány valójában nem játszott fontos szerepet a győzelemben, amúgy is hasonló eredmény született volna. Ez a vélemény szintén érthető, hiszen könnyebb bizakodni a jövőben és büszkének lenni a jelenben, ha a siker kizárólag a helyes stratégiának és a rengeteg munkának köszönhető, nem pedig egy kívülről érkező, talán soha meg nem ismétlődő segítségnek. Pár nap után ott tartunk, hogy ha szóba kerül a Borkai-ügy jelentősége, akkor néhányan megbántódnak, mintha az ő teljesítményük lenne megkérdőjelezve.

Holott nem. Ezért ők is nyugodtan olvassanak tovább, nem fogunk fanyalogni, nem leszünk ünneprontók. Az ellenzék komoly diadalt ért el, az orbánizmusban megkeseredett polgárok joggal éreznek némi elégtételt pár helytartó távozása láttán, ami nem következett volna be a széles körű megállapodások, az előválasztás bevezetése és a terepen elvégzett rengeteg munka nélkül. Ez tény.

Ettől még muszáj tárgyilagosan felmérni az erőviszonyokat, már amennyiben a végső cél a NER felszámolása, és nem az, hogy mostantól meglepően sokfelé, de azért messze nem mindenütt ellenzéki többség legyen a hatásköreitől megfosztott városüzemeltetési bizottságban. A végső cél felől nézve az önkormányzati választás egy hídfőállás elfoglalása a terepasztalon, a megszerzett pozícióknak annyi hasznuk van, hogy szerény ellátást biztosítanak a további hosszú menetelés alatt, miközben annak a veszélye is fenyeget, hogy ezzel a sikerrel az ellenzék nem közelebb kerül a kormányváltáshoz, hanem távolabb – ha félreértelmezi, mi történt és miért.

Három szavazat

Ilyen érvek hangzanak el: Borkainak a helyiek újra bizalmat szavaztak, tehát a jachtos grupi biztosan nem befolyásolta lényegesen a választás kimenetelét. Ha ott sem hatott az ügy, akkor máshol pláne nem. A valóság azonban az, hogy Győrben drámai következménnyel járt a leleplezés és annak visszhangja. A 60-70 százalékos támogatottsággal rendelkező polgármester 20 százalékot veszített tíz napon belül, ami példátlan mértékű visszaesés ilyen rövid idő alatt. A többit elintézte a pillangó-effektus.

Két hete a miniszterelnök beszédet mondott a pártja kongresszusán. Ennek során elmesélt egy – egész jó – viccet: „Elmegy a szocialista polgármesterjelölt a feleségével szavazni. Este eredményhirdetés, az MSZP jelöltjének három szavazat. Mire az asszony: Józsi, neked van valakid.” Azelőtt ismeretlen volt nála ez a hetyke magabiztosság. Korábban sosem tekintette a választást ennyire lefutottnak előre. Más dolog az ellenfelet ócsárolni, lekommunistázni, leidegenszívűzni, amiben eddig utazott, és más azon gúnyolódni, hogy röhejesen esélytelen.

A beszéd elhíresült része ugyanezt a lekezelést fejezi ki: „Ahogy belföldi ellenlábasaink fogynak, s egyre inkább komolyan vehető ellenfél nélkül maradunk, ez a tizenegyedik parancsolat [ne mondj rosszat a fideszes társadról] is egyre fontosabbá válik. Egyre kevésbé az ellenfél támadásai és egyre inkább a bajtársiasság abroncsai tartják össze a közösségünk dongáit.”

A leadott szavazatokból kiindulva elég sok szeretője lehet Karácsony Józsinak.

Senkit nem tántorítanánk el attól, hogy utólag kinevesse a tévedhetetlen törzsfőnököt, de hajlunk arra, hogy két hete, amikor a rajongói előtt parádézott, nem számítások és elemzések nélkül fölényeskedett. Hanem azért, mert akkor még tényleg nyerésre állhattak. Olyannyira, hogy a végül elbukó polgármestereik nagy része több szavazatot kapott idén, mint amennyivel öt éve nyert. Ha valaki márciusban azt ígéri Tarlósnak, hogy ezen a választáson növelni tudja a támogatói számát, ott azonnal aláírja.

Csakhogy jött a végjáték, amelyre brutális hatást gyakorolt a szexvideó által kiváltott morális felháborodás mozgósító ereje.

Győri szex és ostyagyár

Az persze érdekes kérdés, hogy miért pont ez az ügy kavart ekkora vihart, miközben annyi potenciális tornádó szelídült ártalmatlan szellőcskévé az elmúlt években. Elsősorban azért, amiért a pornóoldalak látogatottabbak az oknyomozó portáloknál, a töcskölésnek köszönhetően a videó oda is elvitte a lopás és az urizálás bizonyítékát, ahova a tényfeltáró cikkek nem jutnak el. Mint amikor a túltelített oldatba beleesik egy porszem, amitől hirtelen kikristályosodik az addig mozdulatlan folyadék, úgy értették meg sokan, hogy mit jelent a keresztény szabadság a gyakorlatban.

Ugyanakkor az magyarázatra szorul, hogy miért nem okozott hasonló felháborodást a uralkodó család tagjainak köztudott magánrepülőzése, 12 milliós órája, 9500 négyzetméteres balatoni villája?

Tippünk szerint azért, mert a nép számára ezek olyan javak, amelyek felfoghatatlan távolságban találhatók a saját világától, ezért igazából nem is irigykedik rájuk. Rogán Antal Michelin-csillagos homárlevese vagy Semjén Zsolt helikopteres rénszarvasvadászata – ezek túl vannak azon a határon, amiről az emberek még fantáziálnak. Ezzel szemben a Borkai-videón túl ismerős minden: az alkoholok az Aldiból, Fekete Pákó a konyhai rádióból, az üres üvegekkel teli asztal a Római-partról, a polgármester lukas zoknija a lábunkról, maga az akció pedig a Pornhubról. Ebbe könnyen beleképzeli magát bárki. De mégse bárki van ott, hanem az a köcsög a mi pénzünkön. A kurva anyját. És már megy is a komment a Facebookra.

Jellemző, hogy az egyébként érinthetetlen Ráchel egyetlen igazán kellemetlen sztorija nem a Gucci-táskához (az mi?) vagy a svájci magániskolához (az hun van?), hanem a szaros pelenka eldobásához kapcsolódik. Szemetelni mi is szoktunk, ha a nagyságos asszony lejön a szintünkre, megszóljuk.

Az élcsapat

Ha holnap országgyűlési választásokat rendeznének, akkor a vasárnap leadott szavazatok alapján (mind a mennyiséget, mind a területi eloszlást figyelembe véve), a Fidesz hatalmon maradna. Igaz, nem kétharmaddal, de az ellenzék nem is ennek megakadályozását, hanem a kormány elzavarását ígéri új rendszerváltással egybekötve. Ami szép vállalás, ha belegondolunk abba, hogy a mostani számait még a szexvideó is megtolta.

Ebből az következik, hogy az ellenzéknek az ölébe hullott ajándékot utólag kell megszolgálnia. Mindenekelőtt azzal, hogy a megválasztott polgármesterei megértik: a budapestiek, a pécsiek, a miskolciak nem a városüzemeltetési tehetségük miatt szavaztak rájuk, hanem azért, mert utálják Orbán rendszerét.

Az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok Orbán-ellenes szavazatok. Mint 20 éve minden választás Magyarországon, a múlt vasárnapi is róla szólt. Tarlós azért vesztett, mert a budapestiek be akartak inteni a Fidesznek. A szemükben Karácsony nem a zuglói Podmaniczky Frigyes, hanem egy két lábon járó, kinyújtott középső mutatóujj. A tapasztalatlan momentumos politikusok sem a városvezetői teljesítményük miatt kaptak bizalmat, hanem azért, mert szemben állnak a NER-rel.

A győztesek alkalmasságának utólagos bizonyítása tehát azzal kezdődik, hogy nekiállnak felszámolni a NER-t a saját városukban, kerületükben – amennyire az helyi szinten lehetséges. Azzal indítanak, hogy  jól képzett jogászokat és könyvelőket találnak, akik átvizsgálják a korábbi szerződéseket, és aztán a nyilvánosság elé viszik az elődeik ügyeit. Nem árkot temetnek be, nem kiegyeznek, nem a 70-30-as elosztási mechanizmust veszik elő megint, hanem elzárják a fideszes klientúrát tápláló csapokat.

Azért tesznek így, mert erre kaptak a választóktól felhatalmazást, és nem arra, hogy kiadják a 2019/11/12/350012-es iktatószámú közterület használati engedélyt. Azt kiadták a fideszesek is.

Nagy lesz a kísértés arra, hogy a rendszerváltó előőrs belesüppedjen az önkormányzati ügyintézés szürke politikamentességébe és hátország-támogató kavarásaiba, de akkor elárulják azokat a szavazóikat is, akik a rezsimet gyűlölik, és azokat is, akiket a közpénzen fizetett orgia háborított fel.

Meglátjuk.

Hozzászólások