szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dél-koreai Choson Ilbo lap szerint a Huichon-duzzasztógát építési nehézségei miatt annyira felidegesített magát a Kedves Vezető, hogy belehalt.

A hivatalos verzió alapján egy 2011. december 17-én Kim Dzsongil a privát vonatán lelte halálat hosszas mentális és fizikai szenvedések után. A jelentések szerint a szíve mondta fel a szolgálatot úton egy intenzív inspekció felé. A dél-koreai Choson Ilbo lapban viszont most azt állítják, hogy halálra idegesítette magát, mert a Huichon-duzzasztógát építése nem a tervek szerint haladt. A presztízs-projektet a szívén viselte a Kedves Vezető, és amikor megtudta, hogy nem halad tervszerűen az erőmű kiépítése, ami a fővárost elektromossággal látná el, szívinfarktust kapott - idézi a lapot a Spiegel Online.

Kim Dzsong Il jókedvűen inspektál
©

Az objektumot négy hónappal Kim Dzsongil halála után, 2012. áprilisában adták át, de a hatalmát átvevő Kim Dzsong Un nem vett részt az ünnepségen. 

A gát megépítése csupán három évig tartott, pedig eredetileg tíz évet céloztak meg a szakemberek. Az elrendelt siettség miatt állandó technikai problémákkal küszködtek az erőműben. Az 555 méter hosszú és száz méter magas létesítmény már több helyen megrepedt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!