További guantánamói foglyok állhatnak bíróság elé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A washingtoni kongresszusban megállapodás született demokrata és republikánus párti képviselők és szenátorok között arról, hogy a guantánamói fogolytáborból további bebörtönzöttek állhatnak bíróság elé az Egyesült Államokban, ezzel megkönnyítve Barack Obama elnök kormányának azt a törekvését, hogy bezárja a Kuba szigetén lévő tábort.

A megállapodásban részt vevő kongresszusi tagok törvénytervezetet alkottak erről, amelyben 42,8 milliárd dollárt biztosítanának a megvalósításra a belbiztonsági minisztérium számára az idei pénzügyi évben. A tervezetet a kongresszus mindkét házának el kell fogadnia, de a képviselőházban ez nem lesz könnyű. A képviselők ugyanis a múlt héten nagy többséggel éppenséggel megtiltották, hogy akár egyetlen fogoly is bármilyen okból az Egyesült Államokba kerüljön, mert azt veszélyesnek tartanák.

A guantánamói táborban 223 terroristagyanús fogoly van még. A kormány egy vizsgáló bizottsága eddig 75-ről állapította meg, hogy szabadon engedhető, mert nem jelent veszélyt. Obama szeretné elérni, hogy januárra vagy szabadon engedjék, vagy bíróság elé állítsák mindegyiküket.

A törvénytervezet szerint a kormánynak minden egyes fogoly esetében, akit az Egyesült Államokban akar bíróság elé állítani, kockázatfelmérést kell készítenie.