Tetszett a cikk?

A brit és az ír rendőrség közös akcióban vett őrizetbe három férfit Nagy-Britanniában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az IRA-utódszervezetként számontartott IRA-Folytonosság nevű csoporttal.

Az IRA-Folytonosság - a hasonló célokat valló Valódi IRA-val együtt - az Ír Köztársasági Hadseregből (IRA) vált ki, amikor az tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom ellen folyó fegyveres harcában. Míg az IRA lényegében azóta is betartja az önként vállalt tűzszünetet, szélsőségesen köztársaságpárti szakadár csoportjai számos kisebb-nagyobb terrorista akciót követtek el Észak-Írországban és Angliában. Az ír és a brit rendőrség folyamatosan nyomoz a két szakadár szervezet tagjai és a velük kapcsolatban állók ellen.
A vasárnapi letartóztatásokra közép-angliai és London környéki rendőrségi akciók nyomán került sor. Lefoglaltak több kézifegyvert is, így az őrizetbe vetteknek tiltott fegyverviselésért is felelniük kell - jelentette a BBC televízió. A hatóságok a múlt hét közepe óta különösen figyelnek a betiltott ír szervezetek tevékenységére, mert akkor terrorcselekmények miatt Írországban húsz év börtönre ítélték a Valódi IRA vezetőjét. A hét végén már megjelentek a brit sajtóban az olyan hírek, hogy a Valódi IRA új tagokat toboroz, és ezzel továbbra is veszélyt jelent a nyugalomra az ír-északír határ mindkét oldalán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotók: Ilyen lesz a megújult Citadella

Fotók: Ilyen lesz a megújult Citadella

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Mennyire és hogyan volt vallásos Einstein?

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni