Tetszett a cikk?

Az Opportunity marsjármű kimutatta, hogy a vörös bolygón elegendő víz volt az élet kialakulásához, de egykori élő szervezetek nyomaira azonban nem bukkant - jelentette be kedden Washingtonban az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA tudósainak beszámolója szerint az Opportunity robotjármű a Mars felszínének azon a részén szállt le, amely "tocsogott" víztől és ezért jó környezeti feltételeket nyújtott az élet kialakulásához. Ez persze nem jelenti, hogy valóban volt is élet a vörös bolygón - hangoztatták.A finoman rétegzett kőzetben szulfátokat és vizes körülmények között keletkező ásványokat mutattak ki. A víz egykori jelenlétéről árulkodnak a kőzet kémiai összetételén kívül a kőzetformák. A kőzet azonban nem tartalmazza nyomát az életnek, pedig a körülmények megfelelő életteret biztosítottak volna valamilyen élő szervezet számára - ismertette a NASA az Opportunity és a bolygó túlsó oldalán, a Guszev kráterben leszállt Spirit marsjárművekkel végzett kutatások eredményeit.A megkérdezett magyar szakértők nem tartják „szenzációs újdonságnak” a NASA szakértőinek bejelentését. Horváth András, a Planetárium igazgatója emlékeztetett rá, hogy a 2001 óta a Mars körül keringő amerikai űrszonda, a Mars-Odyssey méréseiből korábban már megállapították, hogy a Marson négy helyen van víz a talaj felső fél méterében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Süddeutsche Zeitung: A Néppártnak színt kell vallania Orbánról

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton