szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen nőtt az idén a Csehországban menedéket kérő szlovákiai romák száma. Míg 2004-ben az egész évben 137 szlovákiai roma állampolgár kért menedéket Csehországban, addig az idei év első kilenc hónapjában már 631 személy - közölte a cseh belügyminisztérium.

A cseh belügyminisztérium jelentésében felhívja a figyelmet arra, hogy a szlovákiai romákat befogadó csehországi roma családok, amelyek többségükben amúgy sem élnek túlságosan jól, ennek következtében még rosszabb anyagi helyzetbe kerülnek. A rendőrségi statisztikákból kiderült, hogy a nagyarányú és egyre növekvő roma migráció Szlovákiából Csehországba kapcsolatban van a növekvő bűnözéssel. Azokon a településeken, ahol jelentős számú roma él, a lakosság szociális helyzetének a megingásával is számolni kell.

"Nem kizárt, hogy olyan helyzet kezd kialakulni, amelyben a cseh környezet már nem képes problémák nélkül befogadni ezeket a bevándorlókat" - nyilatkozta a jelentés kapcsán Frantisek Bublan, cseh belügyminiszter.

Míg az előző években az ukránok vezették a Csehországban menedéket kérők listáját, az idén a szlovák állampolgárok kerültek az első helyre. A cseh hatóságok azonban felhívják a bevándorlók figyelmét arra, hogy az Európai Unión belüli országok között nem lehetséges a menekült státus megadása, így a szlovákiai romáknak sincs esélyük menedéket szerezni Csehországban. Mindkét ország ugyanis tagja az EU-nak.

Csehország a szlovákiai romákat alapvetően gazdasági menekülteknek tekinti. Hivatalosan menedéket nem ad nekik, de a hatóságok időnként munkahelyet ajánlanak fel ezeknek a bevándorlóknak. Prága szerint a szlovákiai romák érdeklődése a csehországi élet, letelepedés iránt azután emelkedett jelentősen,

hogy az egykori Csehszlovákia keleti felében lényegesen megszigorították és megkurtították az állami szociális támogatások kifizetését. A 2001-es népszámláláskor Csehországban csak mintegy 11 000 ember vallotta magát romának. A különböző becslések azonban a csehországi romák számát legalább 150 ezerre teszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szlovák roma nők sterilizálása: az ENSZ nem vizsgálódik

Nem kíván vizsgálódni az ENSZ a szlovákiai roma nők törvénytelen sterilizálásának ügyében, mert nem igazolódott be az a korábban felmerült gyanú, amely szerint az ország keleti végein fekvő egyes városok kórházaiban tudtuk nélkül sterilizáltak roma asszonyokat - jelentette be csütörtökön a szlovákiai legfőbb ügyészség.

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak

Australian Open: Két koronavírusos játékost találtak