„Litvinyenko kis hal ahhoz, hogy az életére törjenek”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Londonban megmérgezett dezertőr, Alekszandr Litvinyenko túl kis hal ahhoz, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az életére törjön - nyilatkozta egy tartalékos FSZB-ezredes dumaképviselő egy moszkvai lap keddi számában.

„Az államhatalom nem ereszkedhet le az egyszerű alkalmazottakkal való kisstílű leszámolások szintjére, Litvinyenko személyes formátuma nem tette ezt lehetővé” - írta Gennagyij Gudkov a független Kommerszantban.

„Ha pusztán elméletileg feltételezzük, hogy az orosz államhatalom elszánta volna magát ilyen akcióra, akkor az első emberekre orientálta volna ügynökhálózatát, nem pedig harmadrangú halacskákra” - érvelt a Kreml-barát, de az Egységes Oroszország monopolpártból kifelé kacsingató törvényhozó.

Londonban Borisz Berezovszkijjal, az ugyancsak brit menedékjogot élvező, s a Kreml nemezisévé vált egykori oligarchával is könnyű találkozni, akinek környezetéhez a volt FSZB-alezredes Litvinyenko tartozik - mutatott rá Gudkov, aki a a mágnás pénzéért zajló harcot sejt Litvinyenko megmérgezése mögött.

„Anna Politkovszkaja, a Moszkvában megölt rendszerbíráló újságírónő, a különleges szolgálatok és a többi nem egyéb, mint körítés ehhez a banális belharchoz” - tette hozzá. A nyugati lapokban felvert port Gudkov részben az orosz energiapolitikával való elégedetlenséggel magyarázta.

A zajkeltésben érdekelt lehet az amerikai Demokrata Párt is, amely a kongresszusi többség megszerzése után rá akar világítani az orosz problémára. „Az amerikaiak számára minden eszköz elfogadható, hogy megoldhassák az iráni problémát, s biztosíthassák (ehhez) Oroszország maximális lojalitását” - vélte Gudkov.