Börtönben köthet ki a francia parasztvezér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Elképzelhető, hogy hamarosan börtönbe vonul és onnan folytatja választási kampányát José Bové radikális baloldali elnökjelölt, miután a francia semmítőszék szerdán elutasította fellebbezését és véglegesen jóváhagyta az ellene korábban kiszabott négy hónapos szabadságvesztést egy génkezelt kukoricaültetvény elpusztításáért.

A globalizációellenes parasztvezért 2005 novemberében ítélte el a toulouse-i bíróság, amiért egy évvel korábban épes csapatával összesen 130 ezer tő kukoricát semmisített meg egy amerikai tulajdonban lévő dél-franciaországi magánterületen. Társainak, köztük francia parlamenti és európai képviselőknek a fellebbezését is elutasította a semmítőszék. 

A most jóváhagyott büntetés végrehajtásának módjáról és időpontjáról a bíróságnak kell rendelkeznie. Mivel a kiszabott büntetés kevesebb, mint egy év, alternatív megoldás is lehetséges, például az elektromos karkötő viselete. Bové ugyanakkor már előre jelezte, hogy ez egy elnökjelölt számára elfogadhatatlan lenne. 

"Ha börtönbe megyek, emelt fővel teszem. Ez azért történik, mert a demokráciáért harcoltam, azon franciák jogaiért, akik nyolcvan százalékban visszautasítják a génkezelt növényeket" - jelentette ki a politikus az ítélethirdetés után. "Lehet, hogy én leszek az első olyan politikai fogoly, aki egyben elnökjelölt is. Nem számítottam ilyen helyzetre." - tette hozzá. Megerősítette, hogy a börtönből is folytatni kívánja elnökválasztási kampányát. 

A bonyolult eljárás miatt lehetséges, hogy a büntetés végrehajtását a bíróság csak a három hónap múlva esedékes elnökválasztás után rendeli el, s így nem lesz alkalma Bovénak a rács mögül kampányolnia. José Bovét a hetvenes években már többször elítélték radikális megmozdulásokban való részvételért, 1999-ben három hónapot, majd 2002-ben másfél hónapot töltött börtönben egy épülő gyorsétterem felgyújtásáért, 2003-ban pedig másfél hónapot szintén egy génkezelt ültetvény megsemmisítésért.