Öngyilkossági hullám Koreában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több dél-koreai vet véget életének önkezével, mint amennyi autóbalesetben leli halálát - állítja az a tanulmány, amelyet a szöuli kormány hozott nyilvánosságra.

Az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott a dél-koreai öngyilkosok száma - ez áll a szöuli Országos Statisztikai Hivatal ma közreadott jelentésében. Míg 2000-ben hat és félezer ember választotta önként a halált, 2005-ben már 12 ezren mondtak le életükről elkeseredettségükben.

Az adatok szerint a negyvenes éveikben járók foglalkoznak leggyakrabban az öngyilkosság lehetőségével: a felmérésben résztvevők csaknem 13 százalékának fejében fordult már meg a gondolat, de az ötvenesek is csak egy százalékkal maradnak le mögöttük, s a sor végén 8 százalékkal a húszas éveikben járók állnak.

Az okok között előkelő helyen szerepelnek az anyagi gondok, a havonta kevesebb mint 1000 dollárt (190 ezer forintot) keresők közel 16 százaléka menekülne a halálba, a 6000 dollárért (1.150.000 forint) dolgozóknál viszont alig hat százalék ez az arány. A szakemberek attól tartanak, hogy az öngyilkossági hullám tovább emelkedik, mivel a közelmúltban több népszerű híresség (színész, énekes) is véget vetett életének, s ez követendő példát mutathat az egyszerű embereknek.

A baleseti halálozási statisztika ellenben örvendetes javulást mutat a tanulmány szerint: 2000 óta több mint 34 százalékkal csökkent az autóbalesetben elhunytak száma, így 2005-ben már kevesebb mint 8 ezren lelték halálukat az ázsiai ország közútjain.