Eljárás egy német szélsőbaloldali "harci csoport" ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

"Terrorista szervezethez való tartozás" címén vizsgálatot indított a német szövetségi ügyészség négy, 35 és 46 év közötti német állampolgár ellen, akik a hatóságok gyanúja szerint egy szélsőbaloldali terrorcsoport tagjai.

A szövetségi ügyészség csütörtöki karlsruhei közleménye szerint a gyanúsítottak egy úgynevezett "harci csoportot" alkottak, amelynek kitűzött célja volt, hogy "felszámolja az állam és a társadalom jelenlegi intézményeit egy kommunista világrend érdekében".

A gyanúsítottak közül hármat kedd reggel értek tetten a Berlin melletti Brandenburgban, amikor megpróbálták felgyújtani a német hadsereg három teherautóját.

A németországi szélsőbaloldali csoportok sorába tartozó, "militante gruppe" (mg) csoport a nyomozók szerint mintegy 25 támadást hajtott végre 2001 óta állami intézmények vagy jelképek ellen - elsősorban a német főváros környékén -, de akcióinak nem voltak áldozatai.

Őrizetbe vételük a nyomozók első sikere az ügyben, miután a közigazgatási, rendőrségi, igazságügyi intézmények és üzleti célpontok ellen végrehajtott támadásaik helyszínén soha nem hagytak hátra a tettesek azonosítására alkalmas nyomot.

A hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő G8-csoport június eleji heiligendammi csúcsértekezlete előtt a nyomozás elvezetett ugyan a csoport három másik feltételezett tagjához, de a náluk végrehajtott házkutatások alapján nem lehetett őket alaposan meggyanúsítani valamelyik támadás elkövetésével.

A Brandenburgban őrizetbe vett három szélsőbaloldali aktivista normális hétköznapi hivatást űzött. Egyikük doktori címet szerzett társadalomtudós, míg két társa ápolóként, illetve egy baloldali irányultságú könyvesboltban dolgozott.