Hillary Clinton kampányüzenete vízumügyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A demokrata elnökjelöltségre törekvő Hillary Clinton kampányüzenetben támogatta, hogy az Egyesült Államok közép- és kelet-európai szövetségesei kapjanak méltányos elbánást vízumügyben.

"Amerikának kevés nemzet volt jobb barátja, mint a térség új demokráciái a Baltikumtól a Fekete-tengerig" - olvasható az MTI washingtoni irodájához pénteken eljuttatott állásfoglalásban. Clinton közölte: támogatja azokat a kétpárti erőfeszítéseket, hogy néhány közép- és kelet-európai állam - közöttük Magyarország - csatlakozhasson az amerikai vízummentességi programhoz.

"Csalódottan látom, hogy kapcsolataink ezen országok közül többel megromlottak az utóbbi években, és Amerika tekintélye népeik körében csökken" - írta a volt first lady, aki elkötelezte magát amellett, hogy elnökké választása esetén újjáépíti a szoros kapcsolatokat Európa egészével és a térség országaival.

Clinton szerint meg kell szüntetni azokat a mesterséges korlátokat, amelyek megnehezítik ezen országok sok állampolgára számára, hogy meglátogassák családjukat az Egyesült Államokban, üzleteljenek partnereikkel és tanulmányokat folytassanak amerikai egyetemeken. A New York-i szenátor asszony meggyőződése, hogy a közép- és kelet-európai szövetségesek számára is biztosítani kell a vízummentes beutazás lehetőségét, amelyet csaknem minden nyugati szövetséges élvez.

Clinton ugyanakkor különbséget tesz a Közép- és Kelet-Európa országok két csoportja között. Mint fogalmaz, először "csak néhány, de nem minden" térségbeli államnak kell megadni a vízummentességet. Ezek közé tartozik Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország és Észtország. Hozzátette, hogy a partnerséget idővel ki kell terjeszteni a második csoportra, s benne Lengyelországra, Romániára és Bulgáriára is, hiszen ezek is Amerika erős szövetségesei.

A szenátor hangsúlyozta: a vízummentességi program kiterjesztése fokozni fogja Amerika biztonságát azáltal, hogy erősíti a fontos szövetségesekhez fűződő kapcsolatokat és javítja az utazásbiztonsági előírásokat és az útlevélkezelés szabályait a szóban forgó országokban. Clinton leszögezte: "közép- és kelet-európai barátaink első osztályú szövetségesek (...) nem lehet másodrendű állampolgárokként kezelni azokat az amerikaiakat, akiknek családja ezekből az országokból származik azokhoz képest, akiknek Nyugat-Európában vannak a gyökerei".