Olmert távozásával tovább halványulnak a béke esélyei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök bejelentett lemondása rontja annak amúgy is halvány esélyeit, hogy a zsidó állam békeszerződést köthet a palesztinokkal még az év vége előtt, az Egyesült Államok elvárása szerint.

Izraeli és palesztin szakértők elismerik, hogy Olmert személyesen elkötelezte magát az egyesült államokbeli Annapolisban 2007 novemberében rendezett Közel-Kelet-értekezlet után újraindult tárgyalási folyamat mellett, ami lehetővé tette, hogy bizonyos előrelépést érjenek el a - zsidó állam melletti független palesztin állam létrehozásán alapuló - rendezés elveit illetően.

"Amíg tisztségemben leszek, nem hagyok fel a próbálkozással, hogy reményt keltő eredmény érdekében tárgyaljak a palesztinokkal és Szíriával - mondta távozása szerdai bejelentésekor a politikus, aki szerint országa még soha nem jutott ilyen közel ahhoz, hogy szilárd egyetértésre és megállapodásra jusson a palesztinokkal és Szíriával.

Ron Pundak, a palesztinokkal 1993-ban Oslóban kötött első megállapodások egyik kovácsa úgy látja, hogy az Olmert-korszak letűnése tragédia a békefolyamat számára. Olmert olyan érzékeny területeken "mozgott", mint a (palesztin) menekültek sorsa, Jeruzsálem ügye, területi engedmények, bár ettől még nem sikerült komoly előrelépést elérni - tette hozzá.

Abdel Mazsid Szuallem, a rámalláhi al-Kudsz Egyetem politológus professzora úgy látja, hogy Olmert távozásával a tárgyalások "sötét korszakba" jutnak. Szerinte Olmertnek a parlamenti ülésszak vége miatt minden megmaradt mozgásterét ki kell használnia a mostani átmeneti időszakban, vagyis a pártjában, a centrista Kadimában (szeptember 17-re) kitűzött tisztújító választás és az új kormányfő személyének kijelölése előtt. Amennyiben Olmert tényleges távozása előtt megállapodás születik, Cipi Livninek sokkal több esélye lesz arra, hogy tartós megoldást érjen el - mondta a professzor a Kadimán belül a pártelnöki és miniszterelnöki tisztségre legesélyesebbnek tartott jelenlegi izraeli külügyminiszterre utalva.

Menahem Klein, a tel-avivi Bar Ilan egyetem professzora őszintén borúlátó a béketárgyalások jövőjét illetően. Olmert megmutatta, hogy előre kívánt lépni e téren, Benjamin Netanjahuval azonban más lesz a helyzet - mondta a professzor a jobboldali Likud párt vezetőjére utalva, akinek a közvélemény-kutatások szerint előre hozott parlamenti választások esetén a legnagyobb esélye van a győzelemre. A professzor szerint azonban nem lehetetlen, hogy a Kadima tisztújító választásainak és az esetleges új parlamenti választások közeledtével Olmert megállapodásra jusson akár a palesztinokkal, akár Szíriával.

Mohamed Astijeh palesztin tárgyaló szerint a béketárgyalások válaszúthoz érkeztek, mert nem tudni, hogy ki fogja vezetni a következő izraeli kormányt, George Bush amerikai elnök megbízatása pedig a végéhez közeledik (a jövő év elején lejár). Astijeh szintén úgy látja, hogy a leköszönő izraeli kormányfő személyes elkötelezettséget vállalt a béketárgyalások mellett.

Az Egyesült Államok szerdán közölte, hogy Olmert bejelentett távozása ellenére az izraeli-palesztin békemegállapodás ez év végéig való elérésén munkálkodik, ám Rom Pundak szerint ez semmit sem változtat a helyzeten. Kétségkívül fenntartható a tárgyalások menete, de lehetetlen lesz megállapodásra jutni. A megbeszélések az elmúlt hónapokban egy helyben topogtak, palesztin "vonalon" és Szíriával egyaránt. Pundak nem rejti véka alá abbéli aggodalmát, hogy Netanjahu hatalomra jutása esetén a tárgyalási folyamat újból megakad, mivel kormánya várhatóan a jobboldal szélsőségeseire, a telepesekre és a vallásos érzelműekre támaszkodik majd, ami nem a legjobb recept a békekötésre.