Fegyveres támadás érte az elnöki palotát Egyenlítői-Guineában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Fegyveres támadás érte az elnöki palotát keddre virradóra az Egyenlítői-Guineai Köztársaság fővárosában, a kormányhadsereg azonban visszaverte a támadókat - jelentette be az afrikai ország kormánya.

A kiadott közlemény szerint a tengeren érkező támadók legalább egyike meghalt az éjszakai tűzpárbajban, több társa pedig vízbe fulladt, miután a haditengerészet elsüllyesztette a hajót, amelyen megpróbáltak elmenekülni. A kormányerők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet - tette hozzá. Katonai források szerint egy támadót őrizetbe vettek.
   
Helyszíni beszámolók szerint a hadsereg katonákat vezényelt a fővárosba - amely nem az ország szárazföldi részén, hanem egy szigeten található -, ott úttorlaszokat állított fel, Malabo déli külvárosában, Ela-Nguemában pedig a járműveket is átkutatja, s ellenőrzi az arra haladók személyazonosságát. 
   
Az Egyenlítői-Guineai Köztársaságban évtizedeken át ingatag volt a belpolitikai helyzet, 2004-ben pedig külföldi zsoldosok megkísérelték megdönteni Teodoro Obiang Nguema Mbasogo elnök hatalmát. Az egykori gyarmattartó Spanyolország külügyminisztériuma kedden viszont közölte: a malabói kormány kizárta annak lehetőségét, hogy éjszaka puccskísérlet történt volna, a támadókat inkább köztörvényes bűnözőknek tartja.
   
Jeronimo Osa kormányszóvivő a spanyol hírügynökségnek nyilatkozva egy olyan fegyveres csoportot vádolt a támadás elkövetésével, amely az olajlelőhelyekben gazdag Guineai-öbölben, a Niger folyó deltavidékén tevékenykedik. Térségbeli fegyveresek korábban is megkíséreltek támadásokat Egyenlítői-Guinea, valamint a szomszédos Kamerun ellen.