Hó borítja Szlovákia északi részeit, sok út járhatatlan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hótakaró fedi az észak-szlovákiai hegyeket, a Magas Tátrában számos út járhatatlan; a rendőrség felhívta a gépkocsivezetők figyelmét, hogy csak téli gumival és a hegyvidékeken hólánccal felszerelve induljanak útnak.

A Magas Tátrában szerdán reggel is havazott, s viharos szél fújt. Az utakra dőlt fák miatt teljesen megbénult a közlekedés a Csorba-tó és Podbanszkó (Podbanské) közötti főúton. Tátralomnic környékén és a poprádi járásban a tűzoltók az éjszaka folyamán tisztították meg az utakat. Kora reggel óta újra járható a Csorba-tó és a Felsőhági (Vysné Hágy) közti főút, amely kedd déltől a kidőlt fák miatt zárva volt. Akadozik és nehéz a közlekedés a tátrai fogaskerekűn.

A vihar és az erős széllökések a közszolgálati rádió jelentése szerint elsősorban a poprádi, a bártfai és az eperjesi járásban okoznak problémákat. Behavazottak, síkosak az utak Északnyugat-Szlovákiában is, Zsolna környékén. Árvában éjjel 15 centiméteres friss hó hullott. Kassán és környékén éjjel megnyugodott a helyzet, és szerdán reggel az egész régióban már járhatóak voltak az utak.

A hirtelen beköszöntött tél következtében megnőtt a közúti balesetek száma, különösen a kamionok birkóztak meg nehezen a hegyvidéki síkos utakkal. Rendőrségi jelentés szerint kedd délutántól szerda reggelig legalább kéttucatnyi kamion csúszott az árokba. Meteorológiai előrejelzések szerint a hideg, havas, esős időjárás egészen vasárnapig eltart.