Elhunyt a kínai űrkutatás atyja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szombaton reggel 98 éves korában elhunyt Kína világhírű tudósa, a kínai űrkutatás atyja, Csien Hszüe-sen.

A kelet-kínai Hangcsouban (Hangzhou) született férfi meghatározó alakja volt Kína rakétafejlesztéseinek és űrprogramjainak. Csien a Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Mérnöki Akadémia tagja volt.

A sanghaji Csiao Tung (Jiao Tong) egyetemen végzett 1934-ben, majd a japán megszállás elől Amerikába menekülve 1935-ben Massachusettsben, később Kaliforniában folytatott repülőmérnöki tanulmányokat.

Repüléstanból és matematikából doktori címet szerzett. Az Egyesült Államokban a rakéták és a nagysebességű repülés vezető szakértőjének tartották.

Csien Amerikában csatlakozott a világhírű tudós Kármán Tódorhoz, a szuperszonikus repülés egyik megalapozójához, akivel a második világháború végén részt vett a német rakétatudósok Egyesült Államokba csábításában. Csien dolgozott az amerikai atomfegyverek intézetében is, de a hidegháború időszakában kínai kapcsolatai miatt gyanússá vált, kommunista összeesküvőként bélyegezték meg, többször is kihallgatták, őrizetben tartották. Végül a pekingi kormány meghívására 1955-ben hazatérhetett.

Csien Hszüe-sen Kínában meghatározó irányító szerepet kapott az atomfegyverek tudományos és gyakorlati kutatási programjában is.