Moszkva megerősíti a Balti Flottát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Moszkva megerősíti a Balti Flottát válaszul azokra a tervekre, hogy Lengyelországban az orosz határ közelébe telepítik az amerikai Patriot típusú amerikai légvédelmi rendszert - közölte csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek a flotta egy magas rangú képviselője.

Elmondta, hogy elsősorban a Balti Flotta vízfelszíni, víz alatti és légvédelmi összetevőit erősítik meg. A hangsúlyt arra helyezik, hogy növeljék a flotta korvett osztályú hajóinak számát, amelyeket nagy pontosságú, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépekkel szerelnének fel.

A flotta további erősítésként újabb dízel-tengeralattjárókat kapna korszerűsített, nagy pontosságú rakétarendszerekkel, illetve Lada osztályú tengeralattjárókat.

A Gazeta Wyborcza című  lengyel lap szerdán azt írta, hogy az észak-lengyelországi Morag településen, mintegy hatvan kilométerre az oroszországi Kalinyingrádi területtől, helyezik el a Patriot rakétarendszert. Egy rakétaütegben 4-8 olyan indítóállás van, amely PAC-2 és PAC-3 típusú rakéták indítására alkalmas. Egy ilyen üteget közel egy századnyi katona szolgál ki - írta az újság.

A varsói védelmi minisztérium szóvivője szerdán arról számolt be, hogy a rakétarendszert és az azt kiszolgáló közel száz amerikai katonát ez év áprilisában telepítik új állomáshelyükre.