Az olajkutat működtető cégek hibái vezettek a katasztrófához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Hírszerző/FH

Az amerikai elnök által kinevezett vizsgálóbizottság szerdán nyilvánosságra hozott végső jelentése szerint az olajkút tulajdonosa, a British Petrol cég nem épített ki megfelelő biztonsági ellenőrző rendszert, és hiányzott a kormányzati felügyelet, illetve szabályozás is.

A költségek csökkentéséért, és azért, hogy időt nyerjenek, rossz döntéseket hoztak azok a cégek, amelyek Mexikói-öbölben tavaly áprilisban felrobbant olajfúró platformot, illetve magát az olajkutat működtették.

Az amerikai elnök által kinevezett vizsgálóbizottság szerdán nyilvánosságra hozott végső jelentése szerint az olajkút tulajdonosa, a British Petrol cég nem épített ki megfelelő biztonsági ellenőrző rendszert, és hiányzott a kormányzati felügyelet, illetve szabályozás is. A Deepwater Horizon fúrótornyon 11-en vesztették életüket, a robbanás után csaknem 5 millió hordónyi olaj szivárgott a tengerbe, súlyos károkat okozva a vízi és part menti élővilágban.

Az olajipari cégek korábban arra törekedtek, hogy bebizonyítsák: a tragédia véletlen események szerencsétlen egybeesésének következménye volt. A Barack Obama által létrehozott tényfeltáró bizottság 48 oldalas dokumentumában azonban rávilágítanak arra, hogy az iparág és a mélytengeri olajkitermelésre vonatkozó kormányzati szabályozás reformja nélkül a tragédia bármikor újra megtörténhet. A BP a jelentésre reagálva közölte: a szövetségi hatóságokkal közösen azon dolgoznak, hogy a katasztrófa tanulságait levonva biztonságosabbá tegyék a mélytengeri fúrásokat.