Már Izlandig jutottak a japán atomerőműből származó radioaktív részecskék

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A jód 131-es izotópjának minimális, jóval az egészségügyi határérték alatti koncentrációját egy reykjavíki ellenőrzőközpontban mutatták ki.

Már Izlandig jutottak a radioaktív részecskék a március 11-i japán földrengés és szökőár következtében megrongálódott fukusimai atomerőműből - közölték norvég illetékesek kedden.

A jód 131-es izotópjának minimális, jóval az egészségügyi határérték alatti koncentrációját egy reykjavíki ellenőrzőközpontban mutatták ki. Korábban már az Egyesült Államok nyugati részén, valamint a kanadai Újfundlandon is felfigyeltek a levegőben lévő jód 131 megnövekedett mennyiségére. Ez az izotóp nagy mennyiségben rákbetegség kialakulásához vezethet, és zöldségeken, valamint tejen keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe.

Mindössze napok kérdése, hogy a "felhő" szétterjedjen az északi féltekén, de Európában már annyira alacsony lesz a jód 131 koncentrációja, hogy semmiféle káros hatása nem lesz az emberi egészségre - állította Andreas Stohl, a norvég légkörkutató intézet szakértője.