"Egyértelműen fel kell lépni" - Ashton ENSZ-döntést sürget Szíria ügyében

"Egyértelműen fel kell lépni" - Ashton ENSZ-döntést sürget Szíria ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyértelmű álláspont kidolgozására szólította fel az ENSZ BT-t Szíriával kapcsolatban, miközben az EU a negyedik szankciócsomagot fogadta el Damaszkusszal szemben hétfőn.

"Itt az ideje, hogy a Biztonsági Tanács egyértelműen lépjen fel az erőszak befejezése érdekében" - mondta Ashton a hétvégi szíriai mészárlások után. A diplomata hozzátette, hogy az ENSZ BT hétfőn Németország kérésére soron kívül ülésezik, és megpróbál választ adni az egyre durvábbá váló szíriai helyzetre. A zárt ajtók mögötti tanácskozásra New York-i idő szerint délután ötkor kerül sor. A 15 tagú BT-nek eddig még nem sikerült közös állásfoglalást kiadnia a szíriai helyzetről, mivel Oroszország és Kína vétóval fenyegetett minden, Damaszkuszt elítélő határozatot. Ilyent a BT néhány nem állandó tagja – India, Brazília, Libanon és Dél-Afrika – sem támogatna, ők azonban nem rendelkeznek vétójoggal.

Annál határozottabb az EU fellépése, amely további öt, az elnyomással kapcsolatba hozható szíriait vett tiltólistára. Nevüket csak kedden hozzák nyilvánosságra, ugyanis ekkor lépnek életbe a szankciók. Egyelőre annyit tudni, hogy a titkosszolgálat, valamint a hadsereg embereiről, illetve Bassár el-Aszad elnök klánjának egy tagjáról van szó.

Amatőr felvétel az utcákat ellenőrző harckocsikról
©

A 27-ek (az EU) eddig 30 szíriait sújtottak számlája befagyasztásával és vízumtilalommal. Köztük van Aszad, illetve családjának több tagja, valamint az elnyomást támogató iráni Forradalmi Gárda három embere.
Az EU korábban is figyelmeztette Damaszkuszt, hogy térjen le az erőszak útjáról, hiába. A hétvégi események azt mutatják, hogy "a szíriai vezetőség nem akarja életbe léptetni a reformokat, amelyeket a szíriai nép legitim követelésére válaszul ígért" – hangsúlyozta Ashton.

Hamát vasárnap elözönlötték a tankok, és az ágyúzás még hétfőn, a muszlimok böjti hónapjának (Ramadán) kezdetén is folytatódott. Emberjogi szervezetek szerint 140-en haltak meg, közülük 100-at lelőttek.  Bassár el-Aszad szíriai elnök egyre növekvő elégedetlenségi hullámmal szembesül. A március közepén kezdődött tiltakozások a szíriai biztonsági erők könyörtelen fellépése ellenére nem szűnnek. Emberjogi szervezetek szerint eddig mintegy 1600 civil, valamint a biztonsági erők csaknem 400 tagja halt meg az összecsapásokban.