Kiszabadultak a Líbiában elrabolt olasz újságírók

Kiszabadultak a Líbiában elrabolt olasz újságírók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kiszabadult négy olasz újságíró, akit szerdán raboltak el fegyveresek Líbiában - jelentette internetes oldalán a Corriere della Sera című olasz újság.

A Corriere della Sera, a La Stampa és az Avvenire újságírói a fővárost, Tripolit és a tőle 50 kilométerre nyugatra fekvő az-Záviját összekötő országúton autóztak, amikor civilek megállították őket és agyonlőtték a líbiai sofőrt. A csoport átadta a négy olaszt - három férfit és egy nőt - Moammer Kadhafi líbiai vezető embereinek. Az újságírókat elhurcolták Tripoliba. A bengázi olasz konzul szerint a líbiai fővárosban egy lakásban őrizték őket. Kiszabadulásuk részletei egyelőre nem ismeretesek.

Szerdán, mint a The Washington Post honlapján áll, kiszabadult egy amerikai újságíró, Matthe VanDyke is, aki március óta raboskodott a tripoli Abu Szalim börtönben. VanDyke felhívta Baltimore-ban élő édesanyját, s ő közölte a sajtóval, hogy fiát a Kadhafi-ellenes felkelők szabadították ki.

Szerda délutánra minden Líbiában fogva tartott amerikai állampolgár kiszabadult - közölte az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Victoria Nuland szerint négy amerikai szerdán, az ötödik pedig a hét elején nyerte vissza a szabadságát. Az amerikai illetékesek a Líbiában az amerikai érdekeket is képviselő magyar kormánnyal együtt dolgoznak a hazajuttatásukon.