Megölték a marxista gerillák vezérét Kolumbiában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megölték helyi idő szerint pénteken Kolumbiában a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet vezérét - jelentette be a dél-amerikai ország védelmi minisztere.

Juan Carlos Pinzón elmondta: Guillermo Sáenz - mozgalmi nevén Alfonso Cano -, akinek a fejére ötmillió dollár vérdíjat tűztek ki, egy bombázásban vesztette életét Kolumbia délnyugati részén, Cauca tartományban. A 63 éves gerillavezér holttestét élettársa, Patricia holttestével együtt találták meg katonák Suárez város közelében. Az antropológus végzettségű Sáenz 2008 tavaszán vette át a FARC vezetését, miután szívinfarktusban meghalt a szervezet legendás alapító-vezetője, Manuel Marulanda.

Az 1964-ben alapított gerillaszervezet jelenleg 8 ezer fegyveres tagot számlál a kolumbiai hatóságok szerint. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök megerősítve a gerillavezér halálának a hírét úgy vélte, ezzel megsemmisítő csapást mértek a FARC-ra. Ezért felszólította a szervezetet, hogy tegye le a fegyvert. "Arra kell törekednünk, hogy a kolumbiaiak békés országban éljenek, az erőszak nem megoldás" - fűzte hozzá.