Elkelt Honecker luxusvillája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy holland szállodahálózaté lehet a néhai keletnémet államelnök és kommunista pártvezető, Erich Honecker luxusnyaralója, ahol valaha gyakori vendég volt az akkori szovjet, bolgár és román államfő is - közölte az InfoRádió. A Berlintől mintegy 150 kilométerre, északra fekvő rezidencia közel 3,5 millió euróért cserél gazdát.

A kommunizmus bukása után az immár őrizetlenül hagyott titkos objektumot átmenetileg újságírók és fényképészek látogatták, hogy személyesen győződjenek meg arról, milyen luxusban éltek az állampárt vezetői. Álmélkodással tapasztalták a kispolgári ízlés és a fényűző luxus mesteri keverékét - írja híroldalán az InfoRádió.

A Berlintől északra fekvő Drewitz-tó partján épült óriási nyaralót Erich Honecker 70. születésnapjára kapta a hírhedt Stasi mindenható urától, Erich Mielkétől. A 14 hektáros parkkal övezett, nádfedéllel borított épület környékén vadászott Honecker a testvéri államok vezetőivel, így Leonyid Brezsnyev szovjet, Nicolae Ceausescu román, valamint Todor Zsivkov bolgár pártfőtitkárral. Kádár Jánost viszont nemigen hívták vadászni.

Szinte magától értetődik, hogy a titkos objektumként kezelt terület biztonságáról az NDK belügyi szerveinek különleges alakulata gondoskodott.

A nyaralót Honecker és családja 1989-ben használta utoljára. A rendszerváltást követően a pártvezető Moszkvába menekült, majd miután kiadták a német hatóságoknak, kiderült róla, hogy májrákja van, ezért megkímélték a büntetőeljárás lefolytatásától, és lehetővé tették számára, hogy a feleségével együtt lánya és veje Chilében élő családjához utazhasson.

Erich Honecker ott is halt meg, neje viszont a Latin-Amerikában még uralmon lévő baloldali vezetők gyakori vendégeként rendszeresen támadja az újraegyesült Németországot, amelytől pedig a mai napi kapja a kiemelt nyugdíjat.