Kiadható Líbiának a Kadhafi-rezsim volt kormányfője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kiadható Líbiának Bagdadi Mahmúdi, a Moammer Kadhafi-féle bukott rezsim Tunéziában letartóztatott volt miniszterelnöke - ismertette döntését pénteken az illetékes tunéziai bíróság.

A határozat jogerős, de csak a tunéziai köztársasági elnök jóváhagyásával lesz végrehajtható. A bíróság a kiadatással egyidejűleg elrendelte Mahmúdi szabadon bocsátását, de megtiltotta a 70 éves volt politikusnak, hogy elhagyja Tunéziát. A volt líbiai kormányfőt szeptember 21-én tartóztatták le Tunéziában. Líbia október végén kérte a kiadatását.

A Human Rights Watch New York-i székhelyű emberi jogi szervezet fölszólította Tunéziát, hogy állítsa le Mahmúdi kiadatási eljárását, mert fennáll a veszély, hogy a volt kormányfőt hazájában kínzásnak vetik alá, nem lesz tisztességes a vele szembeni eljárás, sőt esetleg ítélet nélkül kivégzik.

Monszef Marzúki, Tunézia ideiglenes államfője nemrégiben úgy nyilatkozott, a tunéziai kormány csak akkor adja ki a volt líbiai miniszterelnököt hazája hatóságainak, ha Líbiában adottak a tisztességes eljárás feltételei.