El País: "politikai atombomba" lenne a 7. cikk alkalmazása Budapesttel szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az El País című spanyol baloldali lap szerint "politikai atombombával" ér fel az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását Budapesttel szemben. A cseh Hospodárské Noviny pedig azt írja, hogy ha van Európában egy olyan ország, amely nagyon ki akarja kérni magának a pénzpiacok büntetését, az Magyarország.

Az El País című spanyol baloldali lap szerint az Európai Unió fokozza a Magyarországra nehezedő nyomást, és az Európai Parlamentben egyre többen követelik az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását Budapesttel szemben, ami "politikai atombombával" ér fel.

A lap úgy látja, hogy a nemzetközi nyomás hatására adta már értésre a magyar kormány, hogy "előfeltételek nélkül" készül a tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal, de az Európai Bizottság még nem döntött arról, hogy mikor kapcsolódik ebbe bele. Ha nagyon nehéz is végigvinni, a 7. cikk alkalmazási mechanizmusának már az elindítása is "politikai gyalázat" lenne - írta a lap.

A magyar kormány gazdaságpolitikájával foglalkozik a Korlátozott függetlenség című jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap pénteken. "Ha van Európában egy olyan ország, amely nagyon ki akarja kérni magának a pénzpiacok büntetését, az Magyarország."

Teljesen elképesztő, hogy egy olyan ország kormánya, amely jelentős mértékben függ az euróövezettől és Európa további országaitól (az ország euróban lévő adóssága, valamint állampolgárainak svájcifrank-alapú adóssága miatt), soha nem habozik megtenni egy-egy olyan lépést, amely a befektetőket teljes mértékben kiborítja" - írja a lapban Julie Hrstková.

A szerző rámutat: ugyanakkor, ami a költségvetési fegyelmet illeti, Magyarország példával járhat elöl, s az ország makroökonómiai alapjai sem katasztrofálisak - a gazdaság növekszik, az infláció négy százalék körül mozog, a közszféra adóssága ugyan meghaladja a GDP 80 százalékát, de még mindig alacsonyabb, mint Németországé vagy Franciaországé.