Beindult az urándúsítás Irán egyik létesítményében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kom város melletti fordói atomlétesítményben beindult az urándúsítás - jelentette vasárnap címlapján a teheráni rendszerhez hű egyik iráni napilap, egy magas rangú iráni tisztségviselő azonban szombat este még csak azt mondta: hamarosan beindul ott az üzem. A két jelentést egyelőre nem lehet összeegyeztetni az AP hírügynökség tudósítása szerint.

Irán tavaly júniusban jelentette be, hogy a natanzi urándúsítóból a fordóiba helyezik át a 20 százalékos dúsítottságú urániumot készítő centrifugákat, és megháromszorozzák az ország urándúsító kapacitását. Miután ez megtörténik, Natanzban már nem állítanak elő 20 százalékos urániumot - tették hozzá.

Elkezdték befecskendezni az urániumgázt a Fordóba áttelepített centrifugákba - jelentette vasárnap a Kejhan című lap, amelynek igazgatója Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetőjének egyik bizalmasa.

Ferejdun Abbászi-Daváni, az iráni atomprogram vezetője azonban éppen előző este azt mondta: "hamarosan" elkezdődik az urándúsítás az üzemben. "Három és fél, négy és húsz százalékos dúsítottságú urániumot tudunk ott előállítani" - mondta. 

Meg nem nevezett diplomaták pedig pénteken úgy nyilatkoztak a Reutersnak, hogy szerintük az urániumgáz befecskendezése már december végén elkezdődött.

A The Guardian című brit lap novemberben azt írta a fordói létesítményre utalva: a következő tizenkét hónap alatt Irán képes lesz olyan ügyesen elrejteni az első atombombája elkészítéséhez elegendő hasadóanyagot, hogy azt képtelenség lesz a levegőből megsemmisíteni.

A fordói létesítmény építését sokáig titokban tartották az irániak, és csak azután ismerték el, hogy a nyugati hírszerzés 2009 szeptemberében felfedezte. 

Irán kitart amellett, hogy a teheráni orvosi, illetve más célra tervezett kutatóreaktorok ellátásához van szüksége a nukleáris fűtőanyagra. A NAÜ 2008 óta azonban úgy véli: az iráni atomprogramnak titkos részei is vannak, ami tovább növeli a nyugati nagyhatalmak gyanakvását, hogy ezek a titkos részek katonai vonatkozásúak.