Határozatlan időre elnapolták a bizonyítást Mladic perében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Határozatlan időre elnapolták hétfőn a bizonyítási eljárás megkezdését a Ratko Mladic elleni perben a délszláv háborúkban elkövetett bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszéken.

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát emberiesség elleni, valamint háborús bűncselekményekkel vádolják. Vele szemben a legsúlyosabb vádpont az 1995. júliusi srebrenicai vérengzéssel, nyolcezer muzulmán lemészárlásával kapcsolatos. A most hetven éves Mladicot tavaly májusban tartóztatták le a szerb hatóságok, majd kiadták Hágának.

Mladic büntető pere május 17-én kezdődött, és bár a bizonyítási eljárást az eredeti tervek szerint már május 29-én meg kellett volna kezdeni, azt rögtön a tárgyalás kezdetén áttették június 25-re, jövő hétfőre.

A védelem május 31-én ennél jóval hosszabb, féléves halasztást kért, arra hivatkozva, hogy egyfelől nem volt elég ideje áttanulmányozni a terjedelmes vádiratot, másfelől pedig a hágai törvényszék mellett működő ügyészség kezében levő bizonyítékok ismertetésénél szabálytalanságok történtek. Az eljáró ügyész elismerte ugyan, hogy előfordultak hibák, de ettől függetlenül ellenezte a bizonyítási eljárás elhalasztását.