Izrael azonnal lép, ha Szíria vegyi fegyvereket ad át a Hezbollahnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Izrael azonnal és a "lehető legkeményebben" fog reagálni, ha Szíria átad vegyi fegyvereket a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek - figyelmeztetett szerdán Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter. Az izraeli diplomácia vezetője szerint ez "háborús ok, át nem léphető vörös vonal" lenne.

Benni Ganc tábornok, izraeli vezérkari főnök kedden azt mondta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje "ellenőrzés alatt tartja fegyverkészleteit", sőt "éppen szigorítja a fegyvereit védő biztonsági intézkedéseket". "Értesüléseink szerint a fegyverek még nem kerültek veszélyes kezekbe, de ez nem jelenti, hogy később ez nem történhet meg" - tette hozzá a tábornok.

Ehud Barak védelmi miniszter már vasárnap jelezte, hogy "Izrael nem fogadhatja el korszerű szíriai fegyverek Libanonba jutását", és egy izraeli katonai válasz lehetőségét említette erre az esetre.

Liberman egyébként nem tulajdonított nagy jelentőséget az Európai Unió keddi nemleges válaszának arra az izraeli kérésre, hogy az EU vegye fel a Hezbollahot a terrorszervezeteket felsoroló feketelistára a múlt heti bulgáriai gyilkos merénylet után, amelyben öt izraeli turista halt meg.

"Huszonhét ország ilyen döntéséhez konszenzus kell, amely nem teremthető meg egy nap alatt, az első találkozáskor. De azért széles körű támogatást kaptunk" az európaiak részéről - mondta az izraeli külügyminiszter, aki brüsszeli látogatása idején egy sor megbeszélést folytatott európai kollégáival.