Jótevőjénél ragadhat a WikiLeaks alapítója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

"Korlátlan ideig" Ecuador londoni nagykövetségén maradhat Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója, aki csütörtökön politikai menedékjogot kapott a latin-amerikai országtól - közölte pénteken Rafael Correa ecuadori elnök.

Correa a döntést azzal indokolta, hogy a brit kormány nem hajlandó menlevelet adni a férfinak, hogy szabadon távozhasson az Egyesült Királyságból.

A latin-amerikai jog szerint egy ilyen esetben a nagykövetségnek otthon adó állam köteles biztosítani, hogy a menedékjogot kapó személy az azt megadó országba távozzon, Európában azonban ez nem így működik - állította az elnök egy rádióinterjúban.

Correa szerint a menedékjog megadása nem jelenti azt, hogy mindenben egyetért Assange-zsal. Állítása szerint azért döntött úgy, hogy védelmet ad az ausztrál állampolgárságú exhackernek, mert Svédország nem bizonyította, hogy nem adja ki Assange-t Amerikának. Lehetséges, hogy Assange bűncselekményt követett el, de tisztességes eljárást érdemel - közölte az ecuadori elnök. 

Az Egyesült Államokban állítólag a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai táviratok ügyében akarják felelősségre vonni Assange-t, s Correa szerint halálbüntetés vagy életfogytiglani börtön várna az ausztrálra. Svédország ezzel szemben szexuális bűncselekmények gyanújával akarja kihallgatni a férfit. 

Assange júniusban az után menekült Ecuador londoni nagykövetségre, hogy a brit bíróság elrendelte Svédországnak való kiadatását.