Ezrek fogadták az etióp miniszterelnök koporsóját Addisz-Abebán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Hazaszállították az etióp miniszterelnök holttestét. Melesz Zenavi hétfő éjjel halt meg egy brüsszeli kórházban. A koporsót szállító repülőgép kedd este érkezett meg Addisz-Abeba repülőterére, ahol ezrek gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket a kelet-afrikai ország néhai vezetője előtt.

Az 57 évesen, kórházi kezelése közben elhunyt miniszterelnök etióp zászlóval letakart koporsóját az etióp légitársaság repülőgépe szállította haza. A koporsót katonai tiszteletadás mellett rakták egy halottas kocsira, amelyet díszalakulat kíséretében indítottak a fővárosba.

Az eseményen ott volt a miniszterelnöki posztot ügyvezetőként átvevő Hajlemariam Deszalegn kormányfőhelyettes, és diplomaták, valamint katonai és egyház vezetők is tisztelettel adóztak az országot húsz éven át irányító Zenavi emlékének.

A géppel érkezett haza Melesz Zenawi özvegye, Azeb Meszfin is, aki még akkor ismerte meg a későbbi etióp vezetőt, amikor a lázadó Tigrei Népi Felszabadítási Front parancsnoka volt.

Közben - számos afrikai és nyugati politikus után - Barack Obama amerikai elnök és külügyminisztere, Hillary Clinton is "megrendülésének" és az elhunyt politikus iránti "csodálatának" adott hangot, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig Izrael igazi barátjának nevezte Melesz Zenavit.

Washingtoni nyilatkozatában Barack Obama úgy vélte: Melesz Zenavi "megérdemli, hogy tisztelegjenek előtte az Etiópia fellendítésében évek óta játszott szerepéért, és különösen a szegények melletti töretlen elkötelezettségéért".