Haiti és Kuba felé tart az Isaac trópusi vihar

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Haiti és Kuba irányába tart és akár hurrikánná is erősödhet az Isaac trópusi vihar - közölte pénteken a Miamiban működő amerikai országos hurrikánközpont.

Mint Dennis Feltgen, a központ illetékese elmondta, a vihar erősödik, így a karib-tengeri Hispaniola szigetén található Haitin és a vele szomszédos Dominikai Köztársaságban hurrikánriasztás van érvényben. Dominikán heves esőzésekre is számítanak; a vihar miatt már 3 ezer embert szállítottak el otthonából biztonságos helyre.

A hatóságok tájékoztatása szerint a Dominikai Köztársaságba - Santo Domingóba és Punta Canába -  érkező, illetve onnan induló járatok közül tizenkettőt töröltek. A meteorológiai szolgálat mérése szerint egyelőre óránként 95 kilométeres széllökések kísérik a vihart, hurrikánról majd csak akkor lehet beszélni, ha a szélerősség eléri az óránkénti körülbelül 120 kilométeres sebességet. A hurrikánközpont azzal számol, hogy az Isaac szombatig Kuba északi része, majd a Mexikói-öböl felé veszi az irányt.

A British Petrol (BP) brit olajkonszern közölte, hogy még az Isaac érkezése előtt evakuálják a Thunder Horse olaj- és gázplatformot, és a termelést ideiglenesen leállítják. Úgy tűnik, a trópusi vihar átírja a floridai Tampában tartandó republikánus elnökjelölt-választó kongresszus menetrendjét is. A voksolással foglalkozó munkacsoport pénteken közölte, hogy az Isaac miatt szerda helyett már hétfőn megtartják a jelöltválasztást.