Egyiptom nem barátkozik Iránnal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyiptom nem szándékozik helyreállítani az Iránnal 30 éve megszakított kapcsolatait - írta szombaton az egyiptomi sajtó, néhány nappal az egyiptomi elnök teheráni látogatása előtt.

Mohamed Murszi az el nem kötelezett országok csúcstalálkozójának alkalmából utazik az iráni fővárosba. A látogatás, amely az első egyiptomi elnöki vizit lesz Iránban több mint 30 év óta, protokolláris jellegű lesz, és "pillanatnyilag nincs szó a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról" - írta a sajtó Jászir Alira, az elnöki hivatal szóvivőjére hivatkozva.

Az al-Ahrám című kormánypárti napilap szerint Mohamed Murszi mindössze négy órát tölt Teheránban, amíg a csúcstalálkozón átadja az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnöki tisztét Iránnak. Az államfő úton Kínából, az első nem arab országban tett külföldi látogatásáról hazafelé tartva áll meg Teheránban. 

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter az al-Ahrámban kedden megjelent interjúban úgy vélte, hogy országa és Egyiptom a diplomáciai kapcsolatok újrafelvétele felé halad. "Ezen az úton haladunk, és a kapcsolataink helyreállítása már csak protokolláris lépésektől függ" - mondta a miniszter, aki szerint "a forradalom új fejezetet nyitott Egyiptom és a külvilág között".

Teherán 1980-ban, az iszlám forradalom után szakította meg diplomáciai kapcsolatait Kairóval, tiltakozásul amiatt, hogy Egyiptom 1979-ben békeszerződést írt alá Izraellel. Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök destabilizáló tényezőnek tekintette Iránt.

Irán augusztus 17-én támogatásáról biztosította Mohamed Murszinak a mekkai iszlám csúcstalálón tett javaslatát, hogy Egyiptom, Irán, Szaúd-Arábia és Törökország részvételével hozzanak létre kontaktcsoportot a szíriai válság rendezésére.