Német államfő: a demokratikus államnak meg kell őrizni az erőszak monopóliumát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Demokráciában nem szabad engedni, hogy bárki is megtörje az erőszak állami monopóliumát - figyelmeztetett Joachim Gauck német államfő vasárnap Rostockban, a keletnémet városban történt szélsőjobboldali zavargások huszadik évfordulóján tartott megemlékezésen.

A Balti-tenger partján fekvő kikötővárosban szélsőjobboldali csoportok 1992 augusztusában napokon keresztül randalíroztak egy lakótelepen, és számos környékbeli lakos hangos biztatása közepette megrohamoztak és felgyújtottak egy épületet, amelyben román és vietnámi menedékkérők éltek. A helyi rendőrség csődöt mondott, az idegenellenes kilengéseket csak az ötödik napon sikerült elfojtani. A Rostock Lichtenhagen nevű negyedében történt eset az egyik legsúlyosabb szélsőjobboldali indíttatású erőszakos megmozdulás az újraegyesített Németország történetében.

A huszadik évfordulón tartott hét végi megemlékezéseken csaknem tízezren vettek részt. A központi rendezvényen beszédet mondott Joachim Gauck szövetségi elnök, aki hangsúlyozta, hogy a zavargások után két évtizeddel már demokraták széles frontja áll szemben a szélsőjobboldaliakkal. "Nem félünk tőletek, és bárhol jelentek is meg, ott leszünk, és elálljuk az utat" - mondta az államfő.

Joachim Gauck hozzátette: a demokráciához szükség van a közös értékek védelmezésére kész polgárokra, de nem csak bátor polgárok kellenek, hanem az emberi méltóság és élet megóvására alkalmas állam is. A demokratikus államnak meg kell védenie magát, "és nem szabad engednie, hogy kiüssék a kezéből az erőszak monopóliumát" - mondta a német államfő.