Óriási pénzmosási botrányba keveredhet a volt mongol elnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több tízmillió dollárt mosott tisztára hongkongi bankokon keresztül a volt mongol elnök, Nambarín Enhbajar és több hozzá köthető személy - írja hatósági forrásokra hivatkozva a South China Morning Post hongkongi napilap. A mongol korrupcióellenes nyomozóhatóság adatait idéző lap szerint a kínai különleges igazgatású terület legnagyobb bankjai is érintettek lehetnek az ügyben.

A nyomozók bizonyítékkal rendelkeznek arról, hogy a korrupcióból, kenőpénzekből származó mongol milliókat hongkongi bankszámlákon és valós tevékenységet nem folytató, Hongkongban és Szingapúrban bejegyzett vállalatokon keresztül mossák tisztára, majd azt az Amerikai Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába és más európai országokba utalják. A folyamatot egyes esetekben ingatlanvásárlással is gyorsítják.

"Nagyon nagy volumenű pénzmosásról van szó, ami még jelenleg is zajlik. Teljes körű bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyeket nemsokára eljuttatunk a hongkongi hatóságoknak" - közölte a lapnak nyilatkozva a korrupcióellenes hivatal egyik, neve elhallgatását kérő főhivatalnoka. Mivel Mongóliának nincs érvényben lévő jogi egyezménye Hongkonggal, a hatóságoknak a jogi procedúra megindítása előtt segítséget kell kérniük a különleges igazgatású terület illetékes hivatalaitól.

Nambarín Enhbajar 2005 és 2009 között volt Mongólia elnöke. Az idén 55 éves férfi augusztus óta börtönben van, korrupció és hivatali hatalommal való visszaélés vádjával nyár végén négy év fogságra ítélték. Enhbajarral egy időben három másik magas rangú hivatalnokot is elítéltek, a South China Morning Post információ szerint egyikük a korrupcióellenes hivatal által vizsgált hongkongi álcégek közül kettőnek is a tulajdonosa. A volt elnök kapcsolatrendszerét jelenleg is vizsgálják, ennek befejeztével újabb vádemelések várhatók.