Orosz rakétaalkatrészeket szállíthatott Aszadnak a törökök által elfogott repülő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Törökországi értesülések szerint rakéta- és katonai adó-vevő alkatrészek lehettek annak az utasszállítónak a csomagterében, amelyet szerdán kényszerített leszállásra a török légierő.

Az Airbus A320-as Moszkvából tartott Damaszkuszba, és amikor a török légtérbe ért, vadászgépek földre kényszerítették. Az egyik török tévéállomás szerint ennek az volt az oka, hogy fegyverszállítmányt gyanítottak a gépen. Az Interfax orosz hírügynökség a török sajtóra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a török rendőrség különleges szolgálata néhány konténerre bukkant a gépen. Ebben katonai célra használható adó-vevőkhöz szükséges alkatrészek voltak. Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint olyan tárgyat is találtak, amelyről feltételezik, hogy rakétaalkatrész. A CNN Türk arról számolt be, hogy ez utóbbi tárgy egy fegyverrendszer része, de az általuk megkérdezett források nem pontosították, hogy mi is az valójában.

A török hatóságok csütörtökön engedélyezték, hogy a repülőgép folytassa útját Damaszkuszba, de a lefoglalt eszközök nélkül. Oroszország tiltakozott Ankaránál a történtek miatt, külön szóvá téve, hogy diplomatáik nem léphettek érintkezésbe a repülőgépen gyerekekkel utazó 17 orosz állampolgárral. Vlagyimir Putyin elnök pedig elnapolta október 15-re tervezett törökországi látogatását, melyet nem indokolt meg, de feltehetőleg az incidens áll a hátterében. Mohamed Ibrahim Szaid szíriai közlekedési miniszter légi kalózkodással vádolta meg Törökországot. Szavait a libanoni al-Manar tévécsatorna idézte. A politikus úgy vélekedett, hogy a törökök tette kimeríti a légi kalózkodás fogalmát, és sérti a polgári légi közlekedésről szóló egyezményeket.

A hivatalos orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronekszport közleménye szerint nincs információjuk a gépen szállított eszközökről, és semmi közük sincs azokhoz - írta a BBC. Nevük elhallgatását kérő orosz fegyverszállító források csütörtökön közölték, hogy sem fegyverek, sem katonai rendszerek vagy berendezések nem voltak az utasszállító fedélzetén. "Ha szükséges lenne katonai-technikai berendezést vagy fegyvert szállítani, azt tisztességesen tennék, nem törvénytelen módon, különösen nem polgári repülőgép fedélzetén" - fűzték hozzá. A forrás szerint Moszkva nem állította le fegyverek szállítását Damaszkusznak annak ellenére, hogy Oroszország kétértelműen nyilatkozik arról, folytatja-e az utánpótlások szállítását Szíriának a felkelők és Bassár el-Aszad elnök erői közötti helyzet súlyosbodása óta. Vlagyimir Putyin orosz elnök idén júniusban kijelentette, hogy Moszkva nem szállít olyan fegyvereket Szíriának, amit a polgári konfliktusban felhasználhatna.

A BBC szerint az egyik gépen utazó, Fatima el-Saman a török Hürriyet újságnak azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint nem fegyverek voltak a gépen, hanem pótalkatrészek, melyeket egy orosz üzletember exportált Szíriába.

Nem ez az első olyan incidens, amely érinti az orosz-szíriai kapcsolatokat. Idén június 18-án az Alaid nevű teherhajót, amelynek fedélzetén Mi-25-ös, szállítási és harci feladatokra egyaránt alkalmas helikopterek és légvédelmi eszközök voltak, megállították. A hajó eredeti célja a szíriai Tartusz lett volna, de inkább visszatért Oroszországba. Ezt követően orosz katona-diplomáciai források azt hangoztatták, hogy a helikoptereket mégis leszállítják, bár nem tengeri, hanem légi úton.