Plágiumgyanú: eljárás indult a német oktatási miniszter ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Plágiumgyanú miatt eljárást indít a düsseldorfi egyetem Annette Schavan oktatási miniszter 32 évvel ezelőtt doktori dolgozata ügyében – jelentett be kedden Bruno Bleckmann, az intézmény filozófiai karának dékánja. Arról születhet döntés, visszavonják-e Schavan doktori címét vagy sem.

A kari tanács titkos szavazással döntött az eljárás megindításáról: 14-en szavaztak igennel, egy ember tartózkodott. Az ügyben február 5-én tartják a következő ülést, az eljárás részleteiről ott határoznak – idézi Bleckmannt a Focus Online. A dékán hangsúlyozta, hogy az eljárás nem feltétlenül végződik majd a doktori cím visszavonásával.

Annette Schavan a nyolcvanas évek legelején neveléstudományi témában nyújtotta be doktori dolgozatát, amelyet a düsseldorfi egyetem egyik korábbi vizsgálata során már gyanúsnak találtak tavaly. A miniszter akkor visszautasította a vádakat, és azt is mondta, hogy nem akart senkit sem félrevezetni. Schavan októberben azt ígérte: megvédi az igazát, amint lehetőséget biztosít a doktori bizottság álláspontja kifejtésére.

Németországban nem Schavan az első miniszter, aki plágiumgyanú miatt kerül bajba. A Focus magazin online kiadásában emlékeztetnek többek között Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter esetére, aki 2011-ben lemondásra kényszerült a doktori dolgozatával kapcsolatban időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Megbukott a vizsgálaton Silvana Koch-Mehrin és Jorgo Chatzimarkakis doktorija is.