Agyonlőttek egy tüntetőt Egyiptomban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Dacolva az éjszakai kijárási tilalommal ezrek vonultak fel hétfő este a Szuezi-csatorna mellett fekvő három kelet-egyiptomi város utcáin. Port-Szaídban a felvonulók rendőrjárőrökre és rendőrőrsökre is rátámadtak, a hatóság több embere megsebesült. Egy tüntetőt az egyik rendőrőrsnél agyonlőttek.

Az erőszakossá fajult tüntetések miatt Mohamed Murszi államfő vasárnap úgy döntött, hogy 30 napra kijárási tilalmat rendel el Port-Szaíd, Szuez és Iszmaílija városokban este 9 és reggel 6 óra között. A hétfő esti tüntetéseken elsősorban a megszigorított biztonsági intézkedések, köztük a kijárási tilalom ellen tiltakoztak.

Port-Szaídban a felvonulók rendőrjárőrökre és rendőrőrsökre is rátámadtak, a hatóság több embere megsebesült. Egy tüntetőt az egyik rendőrőrsnél agyonlőttek. A nap folyamán korábban egy kairói felvonuláson is lelőttek egy tüntetőt. A fővárosban az akkori rendszer ellen pontosan két éve kezdődött megmozdulások évfordulójára emlékeztek.

Az Amnesty International hétfőn elítélte a tüntetések vérbefojtását. "Az egyiptomi hatóságoknak egyértelműen utasítaniuk kell a tüntetéseket felügyelő erőket, hogy tartsák tiszteletben a békés gyülekezéshez való jogot, illetve akadályozzák meg az erő túlzott mértékű alkalmazását" - szögezte le közleményében a nemzetközi emberi jogi szervezet. Hozzátette: az, hogy néhány tüntető erőszakosan lépett fel, még nem hatalmazhatta volna fel a rendőrséget, hogy lövöldözzön és verje a tiltakozókat.

Az elmúlt napok tüntetéseit kísérő erőszak 51 emberéletet követelt Egyiptomban.