Euró százezrekkel támogatja a Jobbik szövetségeseit az EU

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bár Róma nemrég a Colosseum elsötétítésével tiltakozott a Jobbik eszméi ellen, az Európai Unió épp pénzügyi támogatást készül adni annak az európai pártszövetségnek, amelynek a Jobbik is tagja.

Mivel az EP úgy véli, hogy az európai pártszövetségek is hozzájárulnak az "európaiság-tudat kialakításához", 2004 óta jelentős pénzügyi juttatásokkal is segíti az európai pártcsaládok szerveződését. Tavaly az EP 11 ilyen szövetséget ismert el,  összesen mintegy 18,9 millió euróval támogatva működésüket, illetve további 12 milliót különített el az azokhoz tartozó alapítványok részére. A pártok és alapítványaik a számukra elkülönített juttatást uniós kampányokra, értekezletek szervezésére, valamint kutatások megrendelésére költhetik - írja legújabb elemzésében a Political Capital.

A támogatások többsége a nagy pártcsaládokhoz kerül, ilyenek az Európai Néppárt (EPP) vagy a szocialisták (PES), amelyeket 6,4, illetve 4,3 millió euróval támogatott az EP a 2012-es közös költségvetéséből, a juttatásokra igényt tartó kisebbek között azonban az utóbbi években megjelentek a szélsőjobboldal európai szintű szövetségei is.

Az európai szélsőségeseknek több szövetsége is van: az Európai Szabadság Szövetsége (European Alliance of Freedom – EAF), az Európai Szabadságért és Demokráciáért (Movement for a Europe of Liberties and Democracy, MELD), valamint Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége (Alliance of European National Movements, AENM). Ez utóbbihoz tartozik a Jobbik, a Brit Nemzeti Párt, valamint az olasz Fiamma Tricolore. A Jobbikot is a soraiban tudó AENM 280 ezer euró támogatást kapott tavaly az uniótól - emlékeztet a Political Capital.

Egyelőre kevés a nyilvánosság számára is elérhető információ arról, hogy az európai integrációt ellenző pártok miként használják fel az EU-tól kapott pénzeket, az AENM-nek ugyanis jelenleg még saját honlapja sincs. A három radikális pártszövetség közül csupán az EAF-nél követhető jelentősebb nyilvános politikai tevékenység.

A brit Hope not Hate elnevezésű civil szervezet januárban petíciót nyújtott be az EP képviselőihez, hogy azok indítványozzák a szélsőjobboldali pártok EP-juttatásokra való jogosultságának felülvizsgálását, hogy azok megfelelnek-e a pártfinanszírozási jogszabályoknak. A tavaly ősszel szigorított jogszabály értelmében ugyanis csak olyan európai párt kaphat támogatatást az EP-től, amely tiszteletben tartja a „demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmét.”

2013. január 14-én 5 képviselőcsoport (az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Zöldek, és az Európai Egyesült Baloldal) vezetői indítványozták az EAF és az AENM felülvizsgálásának kezdeményezését Martin Schulznál, az EP elnökénél. A petíciót jelenleg 175 EP-képviselő írta alá, így már csak 14 szignó szükséges ahhoz, hogy az Schulz kikérhesse a Parlament Jogi Szolgálat tanácsát a két EP-n kívüli szélsőjobboldali pártszövetség jogosultságával kapcsolatban – még mielőtt az újabb juttatásokról szóló döntés megszületne.