Kolostorban tart csapatépítő tréninget az új olasz kormány

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy toscanai kolostorba vonult el Enrico Letta olasz miniszterelnök kormányának tagjaival vasárnaptól 24 órára, hogy a nagykoalícióba kényszerült bal- és jobbközép miniszterek "hozzászokjanak egymáshoz". A csapatépítő tréning Letta ötlete volt.

"Mint amikor a labdarúgócsapat új edzője bezárkózik csapatával az öltözőbe" – magyarázta Letta azt, miért vonul el mind a 21 miniszterével egy napra, távol a világtól és a sajtótól. Emlékeztetett, hogy a bal- és jobbközép, valamint a centrum által a kormányba delegált miniszterek többsége nem is ismeri egymást. "Ennek a találkozónak kell egybeforrasztania a nagykoalíció tagjait" – mondta.

A helyszínt is a miniszterelnök választotta ki: a Siena közeli Spineto egykori kolostorát, amely elszigetelten áll a toscanai dombokon. A 11. századi épület ötcsillagos szállodaként működik most.

A miniszterek egy része Rómából közös busszal érkezett, mások saját kocsival. Letta, a balközép Demokrata Párt volt főtitkárhelyettese egy autóval utazott Angelino Alfano kormányfőhelyettes-belügyminiszterrel, a jobbközép Szabadság Népe főtitkárával.

Az egynapos kormánykirándulás fejenkénti 200 eurós költségét a miniszterek saját zsebből fizetik. A következő egy napban munkacsoportokban egyeztetik a következő hetek kormányprogramját.

A Huffingtonpost.it című olasz hírportál kommentárja szerint nehéz lesz a "barátkozás", miután a jobbközép miniszterei szombaton még a Szabadság Népe demonstrációján tüntettek Bresciában a Silvio Berlusconit "üldöző" igazságszolgáltatás ellen.