Srebrenicai mészárlás: elbúcsúztatták a tavaly azonosított áldozatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több ezren vettek végső búcsút kedden Szarajevóban az 1995-ös srebrenicai mészárlás tavaly azonosított 409 áldozatától.

A földi maradványokat három kamion szállította a Szarajevótól 30 kilométerre fekvő Visoko város temetőjéből. A DNS-tesztekkel azonosított áldozatokat, köztük egy újszülöttet csütörtökön, a mészárlás 18. évfordulóján temetik el a Srebrenica melletti potocari emlékhelyen, ahol az utóbbi években több mint 5600 áldozat maradványait helyezték végső nyugalomra.

A konvoj rövid időre megállt Szarajevó belvárosában, az elnöki hivatal épülete előtt, ahol a Bosznia-Hercegovinát vezető kollektív államelnökség bosnyák és horvát tagja, Bakir Izetbegovic és Zeljko Komsic is lerótta kegyeletét az áldozatok előtt.

A szarajevói főutcákon összegyűlt emberek imákat mormoltak, amikor a konvoj elhaladt mellettük, többen virágokat tűztek a koporsókat szállító teherautókra.

A boszniai háborúban (1992-95) ENSZ-védelem alatt álló kelet-boszniai várost 1995. július 11-én elfoglalták a boszniai szerb csapatok. A holland békefenntartók szeme láttára körülbelül nyolcezer bosnyák férfit és fiút hurcoltak el, és a következő napokban a kisváros környékén brutálisan lemészárolták őket. A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tekinthető Európában.