70 éve számolták fel a nácik a vilniusi gettót - az állam is gyászol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A litván fővárosban a háború előtt a lakosság harmadát alkotta a mintegy hetvenezer főt számláló zsidó kisebbség, a város kiemelkedő zsidó kulturális központnak, "Észak Jeruzsálemének" számított. Vilniusban ma 5000 zsidó él.

A vilniusi gettót hetven évvel ezelőtt számolták fel a náci Németország csapatai, véget vetve ezzel a város kiemelkedő zsidó kultúrájának. Erre emlékeztek Litvániában hétfőn.

A litván fővárosban a gyász jeléül fekete szalagokat tűztek a közintézmények nemzeti lobogóira, az ország vezetői és a holokauszt túlélői pedig a több tízezer áldozat tiszteletére rendezett megemlékezésen vettek részt.

"A szomorú és borzalmas valóság soha nem veszhet a múltba, örökre bele kell vésni emlékezetünkbe" - hangsúlyozta az eseményen Dalia Grybauskaite litván elnök.

A második világháború előtt Litvánia zsidó közösségéhez kétszázezren tartoztak, akik közül több mint száznyolcvanezren vesztették életüket a nácik és a helyi kollaboránsok miatt 1941-1944 között.

Vilniusban a háború előtt a lakosság harmadát alkotta a mintegy hetvenezer főt számláló zsidó kisebbség, a város kiemelkedő zsidó kulturális központnak, "Észak Jeruzsálemének" számított.

Grybauskaite beszédében üdvözölte zsidó életeket mentő litván honfitársait, valamint az emberiség elé és a litvánok elé állítandó példaképeknek nevezte őket. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet eddig több mint nyolcszáz litván állampolgárnak ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést, amiért zsidó szomszédjaikat elrejtették, és megmentették a náci üldözéstől.

A 3 millió lakosú balti állam fővárosában jelenleg mintegy 5000 zsidó él. A közösség tagjai hétfőn összegyűltek Vilnius egyetlen fennmaradt zsinagógájában, és a gettó megsemmisítése során elhunytakra emlékeztek.