Putyin kegyelmet ad a bebörtönzött Hodorkovszkijnak

Putyin kegyelmet ad a bebörtönzött Hodorkovszkijnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin orosz elnök kegyelemben részesítette Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött milliárdost – közölte gyorshírben az AP hírügynökség.

Az orosz elnök maga jelentette be sajtótájékoztatóján, hogy kegyelembe fogja részesíteni Mihail Hodorkovszkijt. Mint Putyin mondta, maga Hodorkovszkij kért kegyelmet, és ő teljesíti azt.

"Több mint tíz évet töltött börtönben, ez már elég hosszú idő, ideje döntést hozni (a kegyelemről). Hamarosan alá lesz írva a megfelelő utasítás" – mondta az elnök. Arról is beszélt, hogy Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozik és azt írta, hogy az édesanyja beteg. Ezzel szemben Hodorkovszkij ügyvédje tagadja, hogy ügyfele kegyelmet kért volna.

Az orosz elnök csütörtöki évértékelő nemzetközi sajtóértekezlete után nyilatkozott erről, amikor a mikrofonokat már kikapcsolták, így csak azokhoz az újságírókhoz jutott el azonnal a hír, akik a közelébe férkőzhettek a maratoni, több mint négyórás sajtókonferencia végén.

©

A Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfelének tartott olajmágnás korábban is szabadulhatott volna börtönéből, ha benyújtotta volna a kegyelmi kérvényt, de Hodorkovszkij erre nem volt hajlandó.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, 2 évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el 8 év börtönre. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, lopás és pénzmosás vádjában, és 14 év szabadságvesztésre ítélték, de ezt később 2 évvel csökkentették. Az egykori olajmágnás 2014 augusztusában hagyhatná el börtönét.

Putyin csütörtökön azt is kijelentette: nem valószínű, hogy újabb vizsgálatot indítanak Hodorkovszkij ügyében. Hozzátette, az ügyészség nem az egyetlen hatóság, amely ebben az ügyben dönthet, ott van még a Szövetségi Nyomozó Bizottság és a bíróság is.

Két hete Alekszandr Zvjagincev, az orosz főállamügyész helyettese az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Hodorkovszkij és mások ellen több bűncselekmény ügyében nyomozás folyik, és jó esély van arra, hogy az bírósági eljárással végződjön. Az újabb eljárás az orosz üzletember ellen ismét az általa irányított egykori olajkonszernnel, a Yukosszal kapcsolatos pénzmosási ügyek miatt indulna meg.

Oroszország egykor leggazdagabb embere korábban úgy nyilatkozott, Putyin mindent megtesz azért, hogy őt huzamosan börtönben tartva kiiktassa a politikai életből. Mihail Prohorov milliárdos orosz üzletember, a Polgári Platform nevű párt elnöke azt mondta a Hodorkovszkijnak adandó kegyelem hírét hallva, hogy annak már két éve meg kellett volna történnie, és ez a nap híre.

Az orosz parlament alsóháza ellenszavazat nélkül elfogadta szerdán az amnesztiatörvényt, amely a Pussy Riot punkegyüttes bebörtönzött tagjaira és a Greenpeace Oroszországban büntetőeljárás alá vont aktivistáira is vonatkozhat. A törvényt Putyin elnök terjesztette be a parlamentnek.

A Pussy Riot orosz punkegyüttes bebörtönzött tagjairól szólva az elnök csak annyit mondott: sajnálja őket, mert női mivoltukban alázzák meg saját magukat. Az elnöki amnesztiatörvény a punkegyüttes elítélt tagjaira is vonatkozik.

Nagyezsda Tolokonnyikovát, Marija Aljohinát és Jekatyerina Szamucevicset tavaly augusztusban ítélték el egyenként két év javító-nevelő táborban letöltendő szabadságvesztésre "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. A fiatal nők a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban tavaly februárban egy zenés punk-imán könyörögtek a szűzanyához Vlagyimir Putyin akkori kormányfő eltávolításáért. Szamucevics büntetését később felfüggesztettre változtatta a bíróság.

A Greenpeace aktivistái szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz fúrótoronynál tiltakoztak az északi-tengeri orosz olajbányászat ellen. Az Arctic Sunrise jégtörőn tartózkodó, elsősorban külföldi környezetvédők és 2 fotós ellen garázdaság címén indítottak eljárást, és november végéig előzetes letartóztatásban tartották őket.