70 éve lezuhant vadászgép került elő a föld alól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Második világháborús amerikai vadászrepülőgép roncsait ásták ki a németországi Hessen déli részén kutatók és mintegy harminc segítőjük.

A P-47 Thunderbolt típusú gép feltehetőleg 1945-ben zuhant le Riedstadt közelében egy mezőn és a talajba fúródott. Csak 2009-ben fedezte fel véletlenül a roncsokat egy stockstadti hobbirégész. A repülőgép maradványait jelenleg vizsgálják, majd valószínűleg a környék egyik múzeumában állítják ki.

A második világháborúban részt vevő országok által a harcokban bevetett repülőgépek eltűnt utasai és a roncsok utáni kutatással foglalkozik Németországban az 1989-ban alapított Arbeitsgruppe Vermisstenforschung, azaz az eltűnteket kutató munkacsoport. Célja, hogy azonosítsa az eltűnt világháborús pilótákat és rendes sírhelyről gondoskodjon számukra.

A munka nagy részét Rajna-vidék–Pfalz és Saar-vidék tartományokban végzik, itt a csoport már több mint 450 helyszínt talált, ahol repülőgépek zuhantak le a háború idején. Az elmúlt évtizedekben több mint száz eltűnt gépet, negyven pilóta, illetve egyéb legénységi tag földi maradványait azonosították.