Közzétették a fergusoni férfi lelövéséről készült videót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A St. Louis-i rendőrség közzétette azt a videofelvételt, amelyet egy szemtanú készített kedden arról, ahogyan a rendőrök lelőnek egy zavart, késsel fellépő férfi. Ez nem az a fiatalember, akit augusztus 9-én lőttek le, de ő is fekete.

Tíz nappal azután, hogy augusztus 9-én a St. Louis-i rendőrök Ferguson városrészben lelőttek egy fegyvertelen fekete fiút, kedden újabb fekete férfit lőttek le az utcán az egyenruhások. Az első fiú lelövése óta mindennap feketék ezrei tiltakoznak az utcán a rendőri túlkapások ellen, nem egyszer zavargásokká fajult a dolog, a második eset ebben az egyébként is feszült légkörben történt.

A rendőrség most publikálta az egyik szemtanú videofelvételét, a videót itt nézhetik meg, de hangsúlyozottan csak nagykorú, erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk! A felvételen az látszik, hogy egy kissé zavart férfi járkál fel-alá a járdán egy pár négyzetméteres területen, mintha csak a rendőröket várná, miközben páran igyekeznek tőle távolabb maradva szemlélni őt. A férfi jobb keze a kapucnis pulcsija zsebében van. Amikor a rendőrök megérkeznek, kést vesz elő a zsebéből, és a felszólításokra nem reagálva tovább közelít a rendőrök felé. Amikor igazán közel ér, lelövik. A The Guardian cikke szerint tizenkét golyót eresztettek bele. Azt is írják, hogy egy bolt előtt készült a felvétel, ahonnan állítólag üdítőt és fánkot lopott a férfi, akit Kajime Powellnek hívnak. A boltos hívta ki rá a rendőröket, mert úgy vélte, fegyver lehet az elkövetőnél.

A The Guardian azt írja, hogy a videofelvétel alapján joggal merül fel az a szemtanúkban is felvetődött kérdés, hogy a rendőrök miért nem a Taser nevű árammal bénító fegyverrel ártalmatlanították Powellt. A rendőrség válasza szerint a férfin lévő pulóver miatt nem lehetett, viszont a felvétel szerint a férfi pulóvere ki volt nyitva.

Annyi hasonlóság van a keddi eset és az augusztus 9-i között, hogy az akkor lelőtt 18 éves fiú, Michael Brown szivart lopott egy üzletből, ellökte a boltost és szökni próbált, amikor a rendőrök utolérték. Nála nem volt fegyver, de a Fox News azt állítja, hogy keményen arcul ütötte a kiérkező rendőrt a rendőrkocsi ablakán keresztül, majd megpróbálta megszerezni a fegyverét. Erről viszont nincs felvétel, így csak az biztos, hogy egy fegyvertelen embert hat lövéssel öltek meg a rendőrök.