Nagyon nincs jóban egymással a Fatah és a Hamász

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább nőtt a feszültség a két legfőbb palesztin politikai szervezet, a Fatah és a Hamász között a Gázai övezetbeli közalkalmazotti bérek kifizetése körül kialakult vita miatt, s ez az erőszak kiújulásával fenyeget - figyelmeztettek szerdán európai diplomaták. Brüsszel feltételeket szab a segítségnyújtáshoz.

Az Izrael és a Hamász radikális palesztin szervezet közötti konfliktus befejezését célzó, augusztusban megkötött tűzszüneti megállapodás kimondta, hogy a fatahos Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság átveszi a Gázai övezet közigazgatásának ellenőrzését a Hamásztól. 

A Hamász emiatt úgy gondolta, hogy a térség mintegy 40 ezer közalkalmazottjának béréről a Ciszjordániában 90 ezer, a Gázai övezetben pedig további 70 ezer tisztségviselőt ellátó Palesztin Hatóság gondoskodik majd. A Hamász által alkalmazott közszolgák hónapok óta nem kaptak fizetést, és egyre türelmetlenebbek.

A Palesztin Hatóságnak azonban egyrészt nincs elegendő pénzügyi forrása a további közalkalmazotti bérek kifizetésére, másrészt korábban kijelentette, addig nem hajlandó bármiféle támogatást nyújtani a Hamásznak, amíg az nem számolja fel tevékenységét a Gázai övezetben.

John Gatt-Rutter, az Európai Unió palesztin területekért felelős képviselője azt mondta: valós az erőszak kiújulásának kockázata, amennyiben nem csökken a fizetések körüli feszültség. Egy másik európai diplomata pedig azt valószínűsítette a Reuters brit hírügynökség kérdésére, hogy a megoldásra akár október közepéig is várni kell majd, ez azonban a hírügynökség szerint már késő lehet.

Gatt-Rutter és Lars Faaborg-Andersen, az EU izraeli képviselője egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón közölte, sürgető szükség van a Gázai övezet újjáépítésére. Ugyanakkor Brüsszel feltételeket szab a munkálatok pénzügyi támogatásához, amelyeket a palesztinoknak és az izraelieknek teljesíteniük kell. Faaborg-Andersen leszögezte, hogy a feleknek a lehető leghamarabb tárgyalásokat kell kezdeniük a tartós tűzszünetről. 

A diplomaták azt is hangsúlyozták, hogy Jeruzsálemnek sürgősen fel kellene oldania a Gázai övezet blokádját, hogy elkezdődhessen a térség újjáépítése.

Vasárnapra virradó éjjel Kairóban a palesztin elnök közölte, a Hamász nem tiszteli a palesztin egységkormány létrejöttekor kötött megállapodásokat, s az iszlamista szervezet továbbra is önkényuralmat gyakorol a Gázai övezetben. Abbász a Fatah és a Hamász közötti együttműködés beszüntetését is kilátásba helyezte, amennyiben nem változik a helyzet.

A két palesztin szervezet 2007-ben már konfliktusba került egymással a Gázai övezetben, amikor a Hamász választási győzelmét követően átvette az uralmat a terület felett.