Háborús bűnök miatt állíthatják bíróság elé Tony Blairt?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre többen gondolják úgy az angol parlamentben, hogy a volt brit miniszterelnök börtönbe kerülhet az iraki háború miatt. Legalább is könnyen ez történhet, ha nyilvánosságra hozzák a Chilcot Bizottság jelentését a háborúról – írja a The Telegraph.

A Lordok házában többen is sürgetik a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A további halogatás kezd botrányossá válni – vélte Lord Hurd, aki korábban külügyi titkárként dolgozott.

Lord Dykes konzervatív párti képviselő tette fel a kérdést: nem lehetséges, hogy azért nem hozták még nyilvánosságra a jelentést, mert Blairnek háborús bűnök miatt bíróság elé kéne állnia.

Lord Wallace miniszter szerint ha a jelentést nem publikálják február végéig, akkor a közelgő választások előtt erre már nem is teszik ezt meg. A választásokat várhatóan 2015 májusára írják ki.

A Chilcot Bizottságot 2009-ben állították fel, hogy felderítsék az iraki invázió hátterét. A bizottság olyan kérdésekre kereste a választ, hogy miért is vonult több ezer brit katona a térségbe, valóban fenyegetést jelentett-e Irak, illetve Tony Blair hazudott-e, amikor a brit választók támogatását kérte a beavatkozáshoz.