Az egyik bátor túsz megszerezte a terrorista fegyverét, de az agyonlőtte

Az egyik bátor túsz megszerezte a terrorista fegyverét, de az agyonlőtte

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párizsi kóser boltban foglyul ejtett egyik túsz megpróbálta megszerezni a túszejtő egyik fegyverét, de használni nem tudta, a támadó agyonlőtte – írja francia sajtóértesülésekre hivatkozva az olasz Corriere.it. Közben az is kiderült, hogy az egyik megölt túsz a tuniszi főrabbi fia, amúgy francia állampolgár.

Egyre több sztori kerül napvilágra a párizsi Porte de Vincennes-nél lévő kóser boltban történt pénteki túszejtésről.

A szemtanúk elmondása szerint egy túsz megpróbálta megkaparintani a támadó Amedy Coulibaly egyik fegyverét, amelyet egy pultra tett. A hős vásárló azonban nem tudta használni a pisztolyt, mert nem működött, Coulibaly valószínűleg ezért tette le. A terrorista azonnal agyonlőtte a férfit. Mindezt Mickael B., egy, a három és fél éves kisfiával a túszdráma helyszínén ragadt férfi mesélte el, ők mindketten élve megúszták a drámát.

©

Korábban lehoztuk már mi is azt a sztorit, hogy többen egy alagsori hűtőkamrában leltek menedéket, ide egy 24 éves bolti alkalmazott, Lassana Bathily rejtett el legalább öt embert és magát. Mindannyian megmenekültek, egyes hírek szerint egy csecsemő is köztük volt. A fiatal eladó férfi a Bfmtv-nek mesélte el, hogy arra intette a túszokat, hogy ne csapjanak zajt, mert ha felfedezik őket, akkor meg is ölik mindannyiukat. A villanyt és a hűtést lekapcsolta odalent, és kapcsolatba lépett a rendőrséggel telefonján. Lapértesülések szerint a fiatalember muzulmán vallású, és gyaníthatóan ő is olyan szimbólumává válik a terrortámadásoknak, mint a Charlie Hebdo szerkesztőségénél az iszlám szélsőségesek által agyonlőtt rendőr, a neve alapján vélhetően szintén muszlim Ahmed Merabet. A Coulibaly-hoz hasonlóan színes bőrű Bathilyről először nem tudta a rendőrség, hogy nem a merénylő-e, ezért először földre fektették és megbilincselték.

A L'Express című lap szerint egy másik alkalmazott egy vészkijáraton át meg tudott lépni, és ő adta át az üzlet kulcsait a rendőröknek.

Egy túsz beszámolója szerint a terrorista rendkívül nyugodt hangon beszélt, és arra kérte a foglyait, hogy mondják el, kik ők, honnan származnak és mivel foglalkoznak. Coulibaly "azokat az érveket hangoztatta, amelyekkel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által terjesztett videofelvételeken is találkozni lehet: hitetlenek vagytok, elnyomásban tartotok minket, egészen addig folytatódni fognak a támadások, amíg levetkőzésre kényszerítitek az asszonyainkat..." - mondta a volt fogoly. A támadó azt is közölte velük, hogy az előző napon megölt egy rendőrt Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban, és hozzátette, hogy az ugyancsak körözött barátnője, a 26 éves Hayat Boumeddiene nem volt vele.

Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be a kelet-párizsi üzletbe, és több emberre is rálőtt. Egy Maria nevű nő pedig arról számolt be, még mindig meg van lepve, hogy életben maradt. Amikor az üzletben volt, dörrenést hallott, bejött egy férfi két gépfegyverrel, golyóálló mellényben, valamint egy késsel és lövéseket adott le. Azt meséli, 2-3 órán át vártak, aztán egyszer csak három robbanást hallottak (a rendőrség által használt fény- és hanggránátokról van szó), és amikor látta felemelkedni az üzlet redőnyét, arra gondolt, most mindenkit megöl a túszejtő. A bolt pénztárai mögé bújtak, közben hallották, ahogyan a rendőrök azt kiabálják, hogy "induljatok, induljatok", aztán bementek és likvidálták a túszejtőt. A helyiségben négy holttestet találtak, őket valószínűleg már akkor megölte a támadó, amikor berontott az üzletbe. A túszokat hosszasan kihallgatták a nyomozók, pszichológust is kirendeltek hozzájuk.

A franciaországi zsidó közösség időközben nyilvánosságra hozta, hogy ki volt a kóser közértben megölt négy ember: mind a négyen férfiak, és francia állampolgárok, de zsidó származásúak, nevük Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen, és François-Michel Saada. A 21 éves Yoav Hattab a tuniszi főrabbi fia volt, Cohen 22 éves volt, Braham negyven körüli, Saada pedig hatvan körüli férfi volt.

A sabbat idejére bezárták a párizsi nagy zsinagógát, ilyenre a második világháború óta nem volt példa. 

Erről a rendőri rohamról videó is készült, a túszejtő megpróbált kitörni az üzletből, amikor végeztek vele.