Sokan meglepődtek a Sziriza államfőjelöltjén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új baloldali görög kormányfő, Alexisz Ciprasz egy korábbi konzervatív minisztert jelölt az államfői posztra. "Olyan elnökre van szükségünk, akinek a lehető legnagyobb az elfogadottsága a parlamentben" - indokolt a Sziriza vezetője.

Sokak meglepetésére Prokopisz Pavlopulosz korábbi konzervatív belügyminisztert és jogászprofesszort jelölte kedden Görögország köztársasági elnöki tisztségére Alekszisz Ciprasz baloldali görög kormányfő.

"Olyan elnökre van szükségünk, akinek a lehető legnagyobb az elfogadottsága a parlamentben" - fejtette ki a miniszterelnök pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) parlamenti frakciója előtt.

Sokan arra számítottak, hogy az államfői pozícióra Dimitrisz Avramopuloszt, a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős európai biztost jelöli Athén, hogy így helyette a Sziriza vezette baloldali kormány jelöltjét küldhessék Brüsszelbe. 

A köztársasági elnök személyéről szerda este dönt a görög törvényhozás. A 64 éves Pavlopulosz megválasztásához a 300 fős parlament 180 szavazatára van szükség. Mindenesetre a konzervatív politikus kinevezése biztosnak tűnik, ugyanis a kormányzó Sziriza és koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali párt összesen 162 képviselői hellyel rendelkezik a parlamentben. S szakértők arra számítanak, hogy a konzervatív ellenzéki párt, az Új Demokrácia (Nea Dimokratia - ND) ugyancsak Pavlopuloszra szavaz, ugyanis a jogászprofesszor az Antonisz Szamarasz korábbi kormányfő vezette ND  tagja volt. A konzervatívok 76 mandátummal rendelkeznek a görög törvényhozásban.

Tavaly decemberben többször is sikertelenül próbálkozott a parlament az elnökválasztással, s ez vezetett ahhoz, hogy előre hozott választásokat írjanak ki a dél-európai országban január 25-re. A választást fölényesen megnyerte a Ciprasz vezette, a szociáldemokratáktól balra álló tömörülés.

Az államfő mindössze reprezentatív hatáskörrel bír a dél-európai országban.

Karolosz Papuliasz jelenlegi elnök mandátuma március 13-án jár le.