Álhírek miatt özönlenek még mindig a kubaiak az Egyesült Államokba

Álhírek miatt özönlenek még mindig a kubaiak az Egyesült Államokba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kubaiak ezrei érkeznek az Egyesült Államokba, mert attól tartanak, hogy a kubai-amerikai viszony javulása nem hosszú távú, és nem bíznak abban sem, hogy otthon a helyzet lényegesen megváltozik majd – számolt be kedden az amerikai közszolgálati rádió.

Több ezer, az Egyesült Államokba indulni szándékozó kubai migráns rekedt Közép-Amerikában, de hétfőn későn délután megegyezés született arról, hogy Costa Rica és Guatemala körülbelül 8 ezer kubai állampolgárt légihídon átenged az Egyesült Államokba. Ezzel lényegében folytatódik az a nagy arányú kubai bevándorlás, amely akaratlan következménye az amerikai-kubai viszony normalizálásának – emlékeztetett a rádió.

2015. szeptember 30-ig több mint 43 ezer kubai állampolgár érkezett az Egyesült Államokba, többen mint az előző évben. Akkor csupán valamivel több mint 24 ezer kubai kért menedékjogot. Az amerikai kormányzat korábbi politikája a Kubából érkező bevándorlóknak automatikusan megadta a menedékjogot és ezzel a tartózkodási engedélyt is – az úgynevezett zöld kártyát, amely munkavállalásra is jogosít. Most azonban sok kubai amiatt aggódik, hogy a javuló kétoldalú viszony miatt nem kaphatnak majd menedékjogot, ezért próbálnak mielőbb eljutni az Egyesült Államokba.

Ugyanakkor az Obama-kormány tisztségviselői cáfolják, hogy változna az ezzel kapcsolatos politika. Vagyis aggodalomra nincs ok – mondják, jelezve, hogy a kubaiak továbbra is automatikusan megkapják a menedékjogot.     

A szigetországból sokan változatlanul hajókon, lélekvesztőkön érkeznek az amerikai partokhoz. Pár éve azonban a menedékkérők egy része először valamelyik közép-amerikai országba utazik, és onnan repülővel folytatják útjukat az Egyesült Államok felé. Elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó fiatalok érkeznek, amerikai rokonság és ismeretség nélkül.